ZONGULDAKKİLİMLİ’DE KÖMÜR OCAĞINDA GRİZU PATLAMASI
KADER Mİ? İHMALKÂRLIK MI?
17.05.2010 tarihinde Zonguldak Kilimli‘de Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğüne ait kömür ocağında Grizu patlaması sonucunda göçük altında ikisi maden mühendisi olmak üzere otuz maden emekçimiz bütün gayretlere rağmen kurtarılamamış olup hayatlarını kaybetmişlerdir.
Türkiye‘de maden kazalarında çok sayıda mühendis ve işçimiz hayatlarını kaybetmekte veya yaralanmaktadır. Bu kader midir yoksa denetimsizlik ve ihmalin bir sonucu mudur? Özelleştirme ve taşeronlaştırma iş kazalarını tetikleyen faktör müdür?
Kazalar ilkel üretim yapısının doğal bir sonucudur. Gerekli yapısal dönüşümler gerçekleştirilmediği sürece bu kazaların önlenmesi mümkün değildir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma ve hukuksuz çalışma koşulları olduğu sürece böyle acı olayların yaşanması kaçınılmaz olacaktır.
İş kazalarının azalması için her türlü önlemin alınması, günün şartlarına uygun olarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda mevzuatın düzenlenmesi ve denetimin sıklaştırılması gerekmektedir.
Yasal düzenlemeler yapılmadığı takdirde, yaşadığımız bu kazalar ve kaybettiklerimizin sorumlusu sadece işletmeler değil gerekli düzenlemeleri yapmayanlar olacaktır.
Kazaların oluşmasına neden olan etkenlerin araştırılarak acil olarak gerekli önlemler alınmalı, ilgili Yasa ve Yönetmelikler tekrar gözden geçirilmeli, ölümlere, yaralanmalara ve maddi kayıplara neden olan kazaları önleyecek politikalar üretilmelidir.
Ülkemiz sanayisinin vazgeçilmez madenlerinden olan Taş Kömürünü yerin derinliklerinden çıkarmak için yaşamları pahasına çalışırken hayatlarını kaybeden maden emekçilerimizi saygıyla anıyor, Allah‘tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm Ulusumuza başsağlığı diliyoruz.
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XIII. DÖNEM YÖNETİM KURULU