(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
 UNESCO’DAN BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ’NE TSUNAMİYE HAZIR SERTİFİKASI

UNESCO’DAN BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ’NE TSUNAMİYE HAZIR SERTİFİKASI

UNESCO’DAN BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ’NE TSUNAMİYE HAZIR SERTİFİKASI

Avrupa Birliği Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü (EC DG-ECHO) tarafından desteklenen, IOC/UNESCO Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler Tsunami Erken Uyarı ve Zarar Azaltma Sistemi Hükümetlerarası Koordinasyon Grubu (ICG/NEAMTWS) Teknik Sekretaryası koordinasyonunda tsunami ve kıyı risklerine ilişkin farkındalığın geliştirilmesi, uygun iletişim stratejilerinin belirlenmesi ve toplulukların "Tsunamiye Hazır (Tsunami Ready)" topluluklara dönüştürülmesini amaçlayan; "Kuzeydoğu Atlantik ve Akdeniz Bölgesindeki Kıyı Topluluklarının Tsunamilerin Etkisine ve Deniz Seviyesiyle İlgili Diğer Kıyı Tehlikelerine Karşı Direncinin Güçlendirilmesi (CoastWAVE)" başlıklı projesi yedi ülkenin katılımı ile 2021 yılında başlamıştır.

Ülkemizde IOC/UNESCO ICG/NEAMTWS çatısı altında Tsunami Hizmet Sağlayıcı ve Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi olarak hizmet vermekte olan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile işbirliğinde, AFAD, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi ve diğer kamu kurumlarının desteği ile Büyükçekmece İlçesi’nde uygulanan CoastWAVE projesi kapsamında Tsunami riskinin azaltılmasında standart olarak tanımlanmış 12 temel göstergeyi karşılamaya yönelik çalışmalar başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar kapsamında Büyükçekmece’de ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik bilgilendirme ve farkındalık toplantıları ve seminerler düzenlenmiş, Tsunami Risk Azaltımı, Erken Uyarısı ve Standart Opearsyonel Prosedürleri konularında ulusal ve uluslararası çalıştaylar yapılmış, İBB tarafından Tsunami Bilgilendirme Panoları, Tahliye ve Güvenli alan İşaretleri yerleştirilmiş, 5 Kasım 2022 tarihinde BÜ-KRDAE koordinasyonunda Büyükçekmece’de Türkiye’nin İlk Tsunami Tahliye Tatbikatı gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda IOC/UNESCO’ya yapılan başvuru onaylanmış, Büyükçekmece IOC/UNESCO Tsunami Hazır Tanınma Programı Tsunamiye Hazır topluluk sertifikasını almaya hak kazanmıştır.

15 Mart 2024 Cuma günü Büyükçekmece Belediyesi’nde IOC/UNESCO Tsunami Birimi Yöneticisi Bernardo Aliaga Rossel, ICG/NEAMTWS Program Uzmanı/Teknik Sekreteri Dr. Denis Chang Seng, CoastWAVE Yardımcı Proje Sorumlusu Dr. Derya Itır Vennin katılımı ile IOC/UNESCO Tsunamiye Hazır Tanıma Programı Sertifika Töreni gerçekleştirilmiştir. Törende Büyükçekmece’ye IOC/UNESCO Tsunamiye Hazır Topluluk Tanınma Sertifikası, BÜ KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ve BÜ KRDAE-BDTİM Tsunami Operasyonlarından sorumlu Müdür Yardımcısı Dr. Musavver Didem Cambaz, ODTÜ İnşaat Mühendisliği emekli öğretim üyesi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Doğa Bilimleri ve Hidroloji Komitesi Üyesi Prof Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, AFAD Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Afet Yönetimi Merkezi Dairesi Başkanı Abdullah Özçelik,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’e Büyükçekmece Türkiye’de UNESCO/IOC Tsunamiye Hazır Programı’nın başarıyla uygulanmasına destek verdikleri için takdir belgesi sunulmuştur. Sertifika törenine, Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi adına şube başkanımız Burak ÇATLIOĞLU katılmıştır.

Büyükçekmece, Türkiye’de Tsunamiye Hazır Tanınma Sertifikası alan ilk, Avrupa’da (Fransa) Cannes şehrinden sonra ikinci topluluk olmuştur.

Proje kapsamında birçok meslektaşımız görev almıştır. Başarılı çalışmalarından dolayı meslektaşlarımızı tebrik ederiz
Okunma Sayısı: 187