(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU

SİSAM ADASI KUŞADASI KÖRFEZİ DEPREMİ SONRASI SEFERİHİSAR ÜRKMEZ BÖLGESİNDE GÖZLENEN SICAK SU ÇIKIŞLARININ 11 KASIM 2020 TARİHLİ GÖZLEM SONUCU

 

BASIN BİLGİ NOTU

30 Ekim 2020 SİSAM ADASI (KUŞADASI KÖRFEZİ) DEPREMİ SONRASI SEFERİHİSAR ÜRKMEZ BÖLGESİNDE GÖZLENEN SICAK SU ÇIKIŞLARININ

11 KASIM 2020 TARİHLİ GÖZLEM SONUCU

 

 

 

30 Ekim 2020 Cuma günü meydana gelen Sisam Adası depreminin ardından İzmir`in güneybatısında yer alan Seferihisar`ın Ürkmez-Doğanbey Beldesi, Doğanbey Mahallesi sınırları içinde bulunan Tuzla Fay hattının gözlendiği bir alanda sıcak su çıkışının büyük artış gösterdiği bilgisi alınmış ve 4 Kasım 2020 Çarşamba günü TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu ve Sürekli Bilimsel Teknik Kurul Üyelerinden oluşan bir heyet saha gözlemlerinde bulunmak ve sıcak su çıkışlarını yerinde gözlemlemek için Tuzla fay hattı ve Uyuz kaplıcalarının bulunduğu bölgeye gitmiştir. Yapılan gözlemlere ait sonuçlar daha önce Basın ve Kamuoyu ile paylaşılmıştır.

11 Kasım 2020 Çarşamba günü, önceki gözlemden tam bir hafta sonra aynı bölgeye tekrar gidilmiş ve TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu tarafından incelemelerde bulunulmuştur. Yapılan gözlemler sonucunda, sıcak su çıkış noktalarının sayısının, su çıkış miktarının ve suyun sıcaklığının arttığı gözlenmiştir. Prosfesyonel sıcaklık ölçüm cihazlarıyla yapılan ölçümlerde Tuzla fay aynasının üzerinden çıkan su sıcaklığı 96,7oC, 100 metre kuzeyindeki travertenlerin içinden çıkan jeotermal akışkanın sıcaklığı ise 95,6oC olarak ölçülmüştür. Bu ölçüm cihaz kaynağa yerleştirilerek yerinde gerçekleştirilmiştir (Şekil 1).

Açıklama: C:UsersemretDownloadsee50469d-0c85-438f-a97d-8ad872403a2d.JPGAçıklama: C:UsersemretDownloadsIMG-0372.jpg

Şekil 1. Tuzla fay aynası (solda) ve traverten (sağda) üzerindeki sıcak su çıkışlarındaki sıcaklık ölçümleri.

Yaşanan artçı sarsıntılar nedeniyle fay hattı üzerindeki yüzey kırıklarının sayısının arttığı veya bu kırıkların genişlediği değerlendirilmiştir. Çıkan su miktarındaki ve su sıcaklığındaki artış, katmanların içindeki boşluk suyu basıncının artmış olabileceği fikrini desteklemektedir. Ayrıca tüm parametrelerdeki artış, fay düzleminde açılmalar olduğunu göstermektedir. Normal faylarda yamulma enerjisi biriktirilemediği için bu tip alanlarda termal pınarların debilerinde artış gözlenmektedir. Bu durum dikkatle izlenmesi gereken bir durum olup deprem riskinin arttığı anlamına da gelebilir. Bölgede çıkan suyun sıcaklığı çok yüksek olup vatandaşlarımızın bu su çıkışlarına yaklaşmamalarını tavsiye ediyoruz.

Depremlerden sonra jeotermal akışkanın ve akışkanla birlikte yüzeye ulaşan gazların sıcaklığında ve miktarında değişim gözlenebilmektedir. Bölgeye bir deprem ölçüm istasyonu kurulması, fay aktivitesinin izlenmesi açısından yararlı olacaktır. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak bu bölgedeki incelemelerimiz belirli aralıklarla devam edecektir. Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle tüm halkımızın acılarını paylaşıyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sağlıklı ve güvenli günler dileriz.

 

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Yönetim Kurulu

11 Kasım 2020

Okunma Sayısı: 232