(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
SİMAV DEPREMİ DÜNYA‘DA NADİR KARŞILAŞILAN BİR DURUM

SİMAV DEPREMİ DÜNYA‘DA NADİR KARŞILAŞILAN BİR DURUM

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Üyesi ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Uydu ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü Yer Bilimleri ve Mühendisliği Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu yaptığı açıklamada, 19 Mayıs‘ta Simav‘da 5,9‘luk deprem olduğunu anımsatarak, 5.9‘luk bir depremlerin artçılarının normal olarak 3 ay içinde sönmesi beklendiğini söyledi.

Sn. Ecevitoğlu, 5.2‘lik "Marmara depremi 38 günde söndü. Erzincan‘da da yaklaşık bir ay önce 5,6‘lık deprem oldu ve sönmeye devam ediyor. Konya-Ilgın‘da 5.0‘ık bir deprem oldu ve söndü. Bu depremlerin hepsi Simav depreminden sonra gerçekleşti. Bu 5 küsürlük depremlerden beklenen davranış şekli. Simav Depremi faklı gelişiyor. Bu kadar zaman geçmesine rağmen Simav Depremi hala deprem üretmeye devam ediyor. Depremler aynı alan içinde ve kesintisiz devam ediyor. Bu normal ve beklenen bir durum değil. Bu aktivitenin nedenini araştırmak istiyoruz.

Bazı meslektaşlarım depremin nedenini aşırı yağışlara bağlıyorlar. Diğerleri, bölgedeki jeotermal suların varlığını açıklayan bir magmatik sokulumun varlığından bahsediyorlar. Bu deprem normal bir tektonik davranış özelliği göstermiyor. Bu durumun incelenmesi önemli. Simav‘da  bir Derin Sismik Yansıma çalışması yapmayı düşünüyoruz. Bunu araştırmayı birkaç Üniversite ve Kurumun işbirliğiyle yapmayı planlıyoruz.

Simav‘daki depremin altından alışılagelmiş tektonik nedenler değil de başka nedenler çıkarsa, bu durum 5‘lik, 6‘lık depremlerle daha sık karşılaşabileceği riskini taşıyor. Simav‘da bazı kritik yerleşimlerin fay kırığının ötesine taşınması söz konusu olabilir. Simav‘da bildiğimiz tektonik nedenler olasaydı, bu depremin bugüne kadar sönmesi gerekirdi. Simav‘daki depremler zaman zaman tekrar canlanıp hareketleniyor. Simav‘da bugüne kadar Kandilli Rasathanesi tarafından kayda alınan 2300‘e yakın deprem meydana geldi. "Bu depremlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Kandilli Rasathanesinin deprem kayıtlarında her gün mutlaka bir-iki Simav depreminin çıktığını belirten Prof. Dr. Ecevitoğlu, "Orada depreme neden olan olayların farklı olduğunu düşünüyoruz. Derin Sismik Yansıma çalışması sırasında, yerin altına birkaç 10  kilometreye inebileceğimizi tahmin ediyoruz. Yerin 30 kilometre derine gidip gelebilecek sismik dalgalar üretmeyi ümit ediyoruz. Simav‘da deprem üreten faylara dik 17 kilometre uzunluğunda bir sismik profil atmayı planlıyoruz. Sismik profil üzerinde 1000‘er metre aralıklı 18 patlatma yapacağız. Her patlatma noktasında 30 adet patlama deliği açacağız. Bu deliklere 450 kilogram dinamiti paylaştıracağız. Patlamanın çevrede yaratacağı rahatsızlıkları önlemek için 30 patlatma deliğini üç gruba bölüp, gecikmeli patlatacağız. Patlamaların yaratacağı titreşimler, sismik profil üzerine 200‘er metre aralıklarla yerleştirilmiş 85 sismometre ile kaydedilecektir" dedi.

Alıntı; Hürriyet, Milliyet, Sabah vb. İnternet Haber siteleri
Okunma Sayısı: 1140