(+90) 312 418 82 69

ORTAK BASIN AÇIKLAMASI;`ANTALYA‘NIN STADYUM SORUNU`

Antalya Eşgüdüm Kurulu Basın Açıklaması;

"ANTALYA‘NIN STADYUM SORUNU"

Son aylarda Antalya‘ya 30.000 kişilik stadyum yapılması ile ilgili tartışmaların yeniden alevlendiği gözlemlenmektedir. Meslek Odalarımız ve başkanları bazı art niyetli çevrelerce "istemezükçü" ilan edilmektedirler. Yine bu çevrelerce 30.000 kişilik stadın Yüzüncü Yıl alanına yapılmasında hiçbir rant olmadığını öne sürebilmektedirler. Odalarımız tüm bu gelişmeler karşısında gerçekleri bir kez daha Antalya halkıyla paylaşmakta yarar görmektedir.

Öncelikle Meslek Odalarımız Antalya‘ya stat yapılmasına karşı değil, bir an önce stadın yapılmasını istemektedir. Yapılacak stattan Antalyaspor‘un gelir elde etmesi, önümüzdeki yıllarda Antalya‘nın Antalyaspor‘la da bir marka şehir olarak dünya çapında tanıtılması çok önemlidir.

Meslek Odalarımız, stadyum bahane edilerek Yüzüncü Yıl arazisinin Antalya‘nın elinden alınıp, TOKİ eliyle yaratılan rant sonucu rezidans ve AVM yapılmasına karşıdır. Yapılabilecek rezidans ve AVM ile gelecek nüfus ve araç yoğunluğu, kentsel altyapı yetersizlikleri ile Antalya‘nın ulaşım ve trafiğini kilitleyecek, mevcut sorunları daha da çözümsüz hale getirecektir.

Antalya‘ya Yüzüncü Yıl alanında 30.000 kişilik bir stat yapılmasıyla bölgede hastane ve turizm tesisleri bulunmasının hiçbir sakıncası olmadığını, yaratılan rant ile yapılacak rezidansın ve AVM‘nin Antalya‘ya imaj kazandıracağını savunanların aşağıdaki sorularımızı cevaplamalarını ve bir kez daha düşünmelerini bekliyoruz.

1) Yüzüncü Yıl alanına stadyum karşılığı rezidans ve AVM yapılacak mı? Yapılacak ise konut ve işyeri olarak bu alana yüklenecek nüfus yoğunluğu ile araç sayısı nedir? Bu alanda yapılacak rezidans, AVM, stadyum ve diğer tesislerin bölgede bulunan hastaneler, turizm tesisleri ve mevcut yerleşim alanları üzerinde yaratabileceği olası olumsuzluklar ve bu olumsuzluklara karşı alınacak önlemler nelerdir?

2) Yapılacak 30.000 kişilik stadın yapım bütçesi hangi kaynaktan karşılanacaktır? Stadyumun kullanımı ve işletilmesi Antalyaspor‘a verilerek, ya da uzun süreli tahsis edilerek gelirlerinin Antalyaspor‘a kaynak yaratması sağlanacak mıdır?

3)Son üç yılda Türkiye‘nin diğer illerinde yapılan, yapımı devam eden ve yapılacak olan stadyum inşaatlarının yerleri şehir merkezlerine yük getirmeyen, yeni cazibe merkezleri yaratacak, canlılık getirecek ve merkezin yükünü dağıtacak bölgeler seçilmiştir. Antalya‘da stadyum yapılacak birçok alan olmasına karşın Yüzüncü Yıl alanında ısrar edilmesinin asıl nedeni rezidans ve AVM yapılarak yaratılacak rant mı? Bu seçeneğin dışında Antalya modern ve çağdaş bir stada layık değil mi? Bu durum Antalya‘ya yapılan bir haksızlık değil mi?

4) Yüzüncü Yıl alanında 40.000 m² rezidans ve AVM yapılması amacıyla TOKİ‘ye verilen alandan TOKİ‘nin vazgeçmesi sağlanacak mı? (TOKİ‘nin bu alandan vazgeçeceği açıklanmalıdır.) TOKİ‘ye verilen 40.000 m²‘lik alan yeniden amatör sporcuların kullanımına verilecek mi?

Yüzüncü Yıl alanı üzerinde 2004 yılından bugüne neler gelişti, neler değişti? Bu sorularımızı stat yapımına karar verenlerin cevaplamalarını ve bir kez daha düşünmelerini bekliyoruz.

1- Antalya Büyükşehir Belediyesi 2004 yılında Atatürk Stadyumu taşıyıcı sisteminin riskli olduğuna dair YTÜ‘den rapor almış mıdır? Büyükşehir Belediye Başkanı Atatürk Stadyumunun tahsisi Büyükşehir Belediyesinde iken neden güçlendirme ya da 15.000 kişilik butik stadyum yapma girişiminde bulunmamıştır?

2- 2005‘de dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı stadyum yapımı için hükümetten kaynak talep etti mi?

3- 2005-2012 yılları arasında TBMM bütçe görüşmelerinde Antalya‘ya stadyum yapılmasıyla ilgili kaynak ayrılması için Antalya milletvekilleri ve siyasi partilerin Antalya örgütlerinin herhangi bir çalışması oldu mu?

4- 2005 yılı ve sonrasında dönemin Antalya milletvekilleri ve iktidar partisinin Büyükşehir Belediye Başkanı stadyum yapımı için gerekli 60 milyon lira ödenek koyduramadı. Atatürk Stadyumu ve Yüzüncü Yıl alanı Gençlik Spor Genel Müdürlüğünden Antalya Büyükşehir Belediyesine devredilmişken, Büyükşehir Belediyesi kendi kaynaklarıyla veya borçlanarak stadyum yapımını neden gerçekleştirmedi? (Tramvay yapımı için 300 milyon lira borçlanan Büyükşehir Belediyesi, maliyetini 3 yılda amorti edecek stadyum yapımını borçlanarak gerçekleştirebilirdi. Bursa ve Konya stadyum projeleri örnek alınabilir?)

5- Antalya‘nın 2004-2012 (ilk altı ay) yılları arasında devlet bütçesine katkı koyduğu 6.724.529.000.- TL gelir fazlalığından 60 milyon lira (%1) stadyum yapımı için Antalya‘nın hakkı değil mi?

6- 2005 yılında Antalya Büyükşehir Meclisi hangi kanun ve yönetmeliğine dayanarak kamu ve spor alanının 40 dönümünü ticari alana çevirerek blok boyu ve derinlik şartı aranmaz şartı getirdi? Bu karar yargıdan döndü mü?

7- 86 ailenin dava açtığı Yüzüncü Yıl alanında mülkiyet sorunu nasıl çözülecek? 17.08.2007 tarihinde Antalya 7.Asliye Hukuk Mahkemesinin 2007/267 E.sayılı dosyası aracılığıyla tapu kaydı üzerine tedbir konmuş mudur?

8- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 62.madde c fıkrasında "yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılamaz" hükmüne aykırı birçok durum var iken ihale yapılmıştır. Bu durum yasaya aykırı değil midir?

9- Yüzüncü Yıl stadyum ve arena projelerini Eren Talu -İngiliz HOK firması ortak girişimi mi hazırladı? Bu projelere para ödendi mi? Uygulama projesini neden başka bir firma hazırladı? HOK firmasının Türkiye temsilcisi 21.Ekim.2011 tarihinde AKP Antalya Milletvekillerinin öncülüğünde yapılan stadyum nereye yapılmalı toplantısında sunu yapan Orhan GORBON mu?

10- Yüzüncü Yıl projesinde 06.Eylül.2007 tarihinde ilk ihaleyi kazanan Sembol İnşaat-BF Global Ltd. ortak girişiminin 3.632.114.- TL geçici teminatını yakarak kazandığı ihaleden niçin çekilmiştir? Daha sonra devlete irat kaydedilmesi gereken bu bedeli hangi sebeple geri almıştır?

11- Yüzüncü Yıl projesi için 13.Aralık.2007 tarihinde ikinci ihaleyi alan yüklenici Koçoğlu ve Gen yapı ortak girişimi ve taşaron firmalarının açtığı tazminat davası sonuçlanmadan nasıl çözülecek? İhaleyi alan ortak girişimden Gen Yapı sözleşme tarihi 21.Ocak.2008 tarihinden on gün sonra 31.Ocak.2008 ‘de, niçin ortaklıktan ayrılmıştır?

12- Sözleşme 21.Ocak.2008 tarihinde imzalanıp, 25.Ocak.2008 tarihinde işe başlama tutanağı düzenlenmesine rağmen inşaatların ruhsatı bir yıl sonra 24.Şubat.2009‘ da neden verildi? Ruhsat verildiği tarihe kadar kazı hangi izinle hangi projeye göre yapıldı?

13- Yüzüncü Yıl alanındaki yükleniciye verilen 40 dönümlük alana 25 metre derinliğinde inşaat kazısı hangi ruhsatla, neden ve hangi amaçla yapıldı?

14- Yüzüncü Yıl alanında yer alan halkın kullandığı açık futbol sahası, atletizm sahası yargı sürecini ve ruhsatları beklemeden acele edilerek neden yıkıldı?

15- Bitmesi için 2 milyon TL ihtiyaç olan ikinci kez yapılan kapalı yüzme havuzu neden yıkıldı? Yüzme havuzunun yıkılması tesis fakiri Antalya‘yı havuzsuz bıraktığı gibi kamu kaynaklarının israfı anlamına gelmiyor mu? Bu duruma sebep olan kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapıldı mı?

16- Spor tesisi fakiri Antalya‘da Dilek Sabancı Spor Salonu yıkılacak mı? Yüzüncü Yıl alanında dayatma ile yapılması düşünülen projelerin herhangi bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda spor salonu yıkımının maddi ve vicdani sorumlusu kim olacak?

17- Antalya‘nın stadyum sorunu öncelik olmasına rağmen; 2010 yılında AKP Antalya milletvekilleri, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU Oba stadına 15 milyon; TBMM Başkanı Mehmet Ali ŞAHİN Karabük Dr. Necmettin Şeyhoğlu stadına 30 milyon kaynak buldular. Bu durum, Milletvekillerinin ve hükümetin Antalya‘ya üvey evlat muamelesi değil de nedir?

18- Yüzüncü Yılda Rezidans+AVM+stadyum+spor salonun birlikte yapılması durumunda kentsel altyapı, ulaşım, trafik ve şehircilik sorunlarının nasıl çözümleneceğiyle ilgili bir proje var mı? Bölgede yaşayan yaklaşık 50.000 kişinin projeden nasıl etkileneceği ile ilgili bir çalışma var mı? Meltem mahallesi sakinlerinin fikri soruldu mu?

19- UEFA ve FİFA kriterlerinin hangi maddeleri büyük stadyumların şehir içinde olmasını öngörmektedir?

20- TOKİ aracılığıyla stadyum yapılan diğer illerde; stadyumlar genelde şehir dışında altyapısı, ulaşımı çözülmüş alanlara yapılırken, Antalya‘da stadyumun ulaşım ve altyapı bakımından olumsuz olan Yüzüncü Yıl alanında yapılmak istenmekte; TOKİ‘ye aynı alan üzerinde yan yana rezidans ve AVM yapılacak yer verilmektedir. Yüzüncü Yıla AVM ve rezidans yapılmasına Antalya esnafının fikri soruldu mu? Stat bahanesiyle yaratılacak rant Antalya‘ya dolayısıyla kamuya aktarılacak mı?

21- Antalyaspor nasıl marka haline gelebilir? TOKİ‘nin yapmış olduğu bir stadyumun Antalyaspor A.Ş.‘ ye ne gibi bir katkısı olabilir?

Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Olarak Önerilerimiz;

1) Mevcut Atatürk Stadyumunun yerine 15.000 kişilik butik stat yapılabilir.

2) Stadyum yapımına uygun bir alanda devlet bütçesi ile bir stat yapılabilir.

3) Yapılan stadyumun kullanımı, ticari ünitelerinin her türlü geliri Antalyaspor‘a verilmeli; Antalyaspor Antalya‘nın markası yapılmalı; Antalyaspor, sporun bütün dallarında Antalya‘yı dünyaya tanıtmalıdır.

Antalyalıların devlete hiçbir şekilde borçları bulunmamaktadır. Antalya da 1980 yılından beri turizm en önemli sektördür. Turizmin kente yeterince yararı olup olmadığı tartışılır olmasına karşın 30 yıldır ülke ekonomisi ne zaman krize girse, turistik tesislerden elde edilen dövizlerle ülke ekonomisinin ayakta kalmasına en büyük katkı Antalya‘dan sağlanmıştır. Antalyalılar turizm sektörü için kıyılarının, denizlerinin, doğal güzelliklerinin, ormanlarının birçoğunu feda etmek zorunda kalmışlardır. Antalya ya yapılacak yatırımlar için Antalyalıların kent topraklarından 1m2 bile feda etmeleri artık düşünülemez.

Tek bir kişinin stadın yeri ve kapasitesi konusunda karar vermesini kabul edilemez buluyoruz. Yukarda bahsettiğimiz konular yapıldığı takdirde, başta Antalyaspor Taraftar Dernekleri olmak üzere Antalya halkının da katılımıyla gerçekleştirilecek stadın yeri ve tezahürat açısından uygun kapasitesi gibi konuların tartışılacağı toplantılara katılımı ve her türlü desteği tüm odalar olarak katkıda bulunacağımızı belirtmek isteriz.

Ayrıca son Antalyaspor Olağan Genel Kurulu‘nda turizmcilerin Antalyaspor‘a sahip çıkarak yönetimde ağırlık kazanmaları tarafımızdan Antalyaspor açısından son dönemlerdeki en önemli gelişme olarak görülmektedir. Ciddi yatırım yaptıklarını göz ardı etmediğimiz ancak Antalya‘nın kıyılarından, denizinden, güneşinden para kazananların Antalyaspor‘a destek olmaları, sahip çıkmalarını olması gereken olumlu bir girişim olarak görüyoruz.

Bu kadar cevap bekleyen soru ve çözümlenmemiş sorun varken, stadyumun yapılmasını engelleyen biz miyiz? yoksa sorunları çözmesi gereken yetkililer mi?

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Jeofizik Müh. Odası,
Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu