(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
MADENCİLİK FAALİYETLERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ODA`MIZ TARAFINDAN DAVA EDİLMİŞTİR

MADENCİLİK FAALİYETLERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ODA`MIZ TARAFINDAN DAVA EDİLMİŞTİR

24 Haziran 2010 tarihinde 27621 sayılı Resmi Gazete‘de "Maden Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 5995 nolu Kanun yayımlanmıştır.

5595 nolu Kanun Madde:10‘da; 3213 sayılı Kanunun 17nci maddesinin üçüncü fıkrası" Arama Faaliyet raporları , yapılan çalışmaların niteliği dikkate alınarak Jeoloji, Maden, Jeofizik Mühendisi veya mühendislerince hazırlanır" aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Arama dönemleri ile ilgili proje, arama faaliyet raporları ve diğer belgeler, yapılan çalışmaların niteliği dikkate alınarak jeoloji, jeofizik, maden mühendisi veya mühendislerince hazırlanır. Bu çalışmaların niteliği ile ilgili belgeleri düzenlemeye yetkili mühendisler Yönetmelikle belirlenir."

6 Kasım 2010 tarihinde 27751 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelikte yasadaki kazanımlarımızın dikkate alınmadığı meslek taassubu yapılarak jeofizik mühendisliği uygulama alanlarının daraltıldığı ve mesleğimizin bilimde ve toplumdaki konumunun zayıflatıldığı görülmektedir.

Mostra madenciliğinin bittiği, örtülü maden yataklarının aranması gerektiği bir dönemde, jeofizik mühendisliği hizmetlerine sınırlama getirilmesi hukuka olduğu kadar bilime de aykırıdır.

Bilgisayar alet ve ekipman teknolojisinin gelişmesine paralel olarak jeofizik mühendisliği hızlı güvenilir ve ekonomik olarak yer araştırmaları yapmaktadır. Örtülü maden yataklarının aranmasında dünyada uygulanması olan en önemli bilim dalı jeofizik mühendisliği olmasına rağmen mekanik sondaj ile maden aranmasına devam edilmesinin anlamı anlaşılamamaktadır.

Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği hazırlık çalışmalarında MİGEM ile Odamız ortak çalışmalar gerçekleştirmiştir. Odamız Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olmanın sorumluluğu ve bilinciyle hareket ederek sektördeki tüm kurum ve kuruluşlar ile bilgi ve deneyimini aktarmayı bir görev bilmektedir. Gerek Kızılcahamam‘da, gerek MİGEM‘de yapılan toplantılarda çalışılan Yönetmelik Taslağı yerine son anda, üzerinde çalışılmamış Yönetmelik yayınlanmıştır. Yayınlanan Yönetmelikte, maden araştırmaları bir multidisipliner çalışma alanı olmasına rağmen bir meslek grubunun şovenizmi ile diğer mühendislik dalları dışlanmıştır.

VIII. 5 yıllık kalkınma planında, 2007-2013 dönemini kapsayan 9. kalkınma planında ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı stratejik planında; madencilikte ana hedef sanayinin ihtiyacı olan hammaddenin ekonomik ve güvenli biçimde temin edilmesi madenler yurt içinde işlenerek katma değerin arttırılması, arama faaliyetlerine önem verilmesi, dünya pazarlarında katma değerleri yüksek uç ürünlerde söz sahibi ülke konumuna gelmesi öncelik olarak belirlenmiştir.

Bu tespit ve önceliklerle madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğinin pek çok maddesi uyuşmamaktadır. Bu yönetmelik orta ve küçük ölçekli madenciliğin bitmesine çok uluslu tekellerin önünün açılmasına ve madenlerimizin yabancıların eline geçmesine neden olacaktır.

Değiştirilen Kanun ve Yönetmeliğin özünde kamu yararı bulunmaması ve arama faaliyetlerinde Jeofizik Mühendisliği‘nin yapacağı katkıları hiçe sayan bu Yönetmelik, Odamız tarafından dava edilmiştir.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XIII. DÖNEM YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 2817