(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
İSTANBUL’DA58 MW BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

İSTANBULDA58 MW BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

 

T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı`ndan alınan verilere göre; 26.09.2019 günü yerel saat ile 13:59`da merkez üssü Marmara Denizi, 21,68 km Silivri-İstanbul olan aletsel büyüklüğü 5.8 (Mw) ve Odak derinliği 6.99 km olan orta şiddetli bir deprem meydana gelmiştir.

İstanbul`un yanı sıra Bursa, Yalova, Tekirdağ, ve Kocaeli`de de  hissedilen depremin ardından aynı bölgede büyüklükleri 1.0 ile 4.1 arasında değişen artçı sarsıntılar meydana gelmiştir. Depremin önemli bir hasara yol açmadığı, can kaybının yaşanmadığı bilgisi alınmıştır.

DEPREM ÜLKEMİZİN GERÇEĞİDİR, GEÇMİŞTE YAŞANDIĞI GİBİ GELECEKTE DE YAŞANACAKTIR.

Depremler ve doğal afetler ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeğidir. Bu nedenle; toplumda deprem bilincinin oluşturulması, deprem ve afetlere karşı uygun yerleşim alanlarının belirlenmesi, güvenli binalar yapılması, deprem öncesi, sırası ve sonrası hazırlıklı olunması gerekmektedir.

Deprem zararlarını en aza indirmek için; mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınmalı, zemin ve temel etüt raporları standartlara uygun yapılmalı, Riskli alanlar imara açılmamalı, bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalı, İmar Planına altlık teşkil eden jeolojik-jeofizik-jeoteknik etütler yapılmalı, ada ve parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir.

06 Haziran 2018 tarih ve 30443 sayılı Resmi Gazetede, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, Haziran ayı başında TBMM tarafından çıkarılan İmar Affı ile ilgili Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar tebliği yayımlanmıştır. Kaçak olarak yapılmış ve mühendislik hizmeti almamış olan binalara af getirilmiştir.

Mühendislik hizmeti almayan yapı stokumuzun güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması gerekirken, kaçak olarak yapılan yapılara imar affı getirilmesi sağlıklı bir kentleşme anlayışının yok sayılması, depremle iç içe yaşayan ülkemizde kabul edilebilir bir durum değildir

Bu deprem er yada geç gerçekleşecek İstanbul Depremine ne kadar hazırlıklıyız sorusunu akıllara getirmektedir. TMMOB verilerine göre İstanbul`da yaklaşık bir milyon 700 bin binadan 600 bini "riskli"  statüsündedir. 10 milyona yakın İstanbullu deprem güvenliği olmayan konutlarda yaşamaktadır.

Bütün bu veriler yapılan çalışmalara rağmen İstanbul`un beklenen büyük Marmara depremine tam olarak hazır olmadığını göstermektedir.

İstanbul ve çevre illerde deprem korkusunu yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve hasar gören binalara girilmemesini öneriyoruz.

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

XVII. DÖNEM YÖNETİM KURULU


 

Okunma Sayısı: 332