ISPARTA VALİSİ MEMDUH OĞUZ İLE MAKAMINDA GÖRÜŞME
Isparta‘da açılan sorunlu kuyunun kapatılmasında göstermiş olduğu sorumluluktan ve çözüme yönelik göstermiş olduğu katkı nedeniyle TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak teşekkür etmek için ziyarette bulunduklarını ifade eden Sn. Kaymaz; "Sayın valim öncelikli olarak bizleri kabul ettiğiniz için üyelerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Söylemiş olduğum gibi Yakaören kuyusunun kapatılmasında üstlenmiş olduğunuz sorumluluk ve ayrıca 28.04.2011 tarihinde Isparta‘da odamız tarafından düzenlenen ‘Kentsel Yapılaşmalarda Zemin Araştırmalarının Önemi ve Isparta İlinin Depremselliği‘ konulu konferansımıza katılımınızdan ve vermiş olduğunuz desteklerden dolayı şükran plaketimizi sunmak üzere buradayız" dedi.
Vali Oğuz; "Türkiye her yönüyle yeterli bir ülkedir"
‘Türkiye teknik olarak, bilim adamı olarak dünyanın bütün çağdaş ülkeleriyle yarışabilecek zenginliktedir‘ diyen Vali Oğuz; "Biz bilim adamlarımıza, üniversitemize ve TPAO‘ya güveniyoruz. En başından hareket ederken bu güvenle hareket ettik. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odamıza yüksek derecede itimadımız var, üyelerine itimadımız var. Dünyanın bütün bilim adamlarında hiçbir eksiğimiz yok, bilakis fazlamız var. Büyük Atatürk‘ün ‘Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz‘ dediği gibi artık millet olarak dünyayla yarışabilecek olan bilim adamlarımıza güveniyoruz.
Bu teknoloji Türkiye‘de var mıdır? Yok mudur? Bunun tartışmasına girmiyorum. Bizim arkadaşlarımız bu işi halleder dedim ve Allahın izniyle hal oldu. Elbette uluslararası yardımlaşma söz konusu olabilir, gelişmiş ülkeler gelişmemiş veya az gelişmiş ülkelere yardım edebilirler, birbirlerine ihtiyaç duyabilirler. Bu konuda zaten ilim yardımlaşmayla yükselir, bu konuda enternasyonal dayanışmayı kabul ediyoruz. Eğer bu konuda ihtiyaç hasıl olsaydı uluslararası teknik yardım isterdik. Nasıl biz dünyaya yardım ediyorsak, dünyada bize teknik manada profesyonel anlamda yardım ederdi.
Ama biz kuyunun kapatılmasında TPAO‘ya güvendik ve bu güvenimizde de haklı olduğumuz ortaya çıktı. Sizin değerli meslektaşlarınız çok yüksek bir marifetle, kabiliyetle bu meseleyi çok şükür hallettiler.
Vali Oğuz; "Yapıların dayanıklılığı çok önemli"
Ama sizinde ifade ettiğiniz gibi başka bir konu, afetlerle ilgili önlemler konusu. Bu konuda sizin meslektaşlarınıza önemli görevler düşüyor, bize de sizlere destek konusunda görevler düşüyor. Çünkü şu görülüyor ki yer de herkes istediği binayı istediği şekilde yapamaz. Yapıların temel dayanıklılığı, yapılaşma yapılacak yerin tetkiki hayati derecede önemli. Eğer orada bir hata yaparsanız bu hatanın bedeli insan hayatıyla ödenmektedir. Dolayısıyla kentleşmede yer bilimi vazgeçilmez bir unsurdur. Türkiye‘de çok şükür bu konuda yeterli sayıda teknik eleman var. O bakımdan yerel yönetimler, vilayet idareleri, merkezi idare ve kamu görevlileri sizlerle mutlaka temas içerisinde olmalı ve her zaman destek almalı, istişare yapmalıdır. Artık bundan sonra gelişi güzel şehirleşme, yapılaşma söz konusu değil, zemin etüdü dediğimiz konu olmazsa olmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. Gördük ki gevşek zeminde uygun olmayan bina öldürür. Deprem yaşamış bir vali olarak söyleyeyim, depremde sağlam gördüğünüz toprak sıvı bir çamur haline dönebiliyor. İşte bu sizin mesleğinizin konusu, o bakımdan elbette sizinle işbirliği yapacağız. Sizin hassasiyetiniz tamamen insan hayatıyla ilgili, o bakımdan sizlere çok teşekkür ediyorum" dedi.
Afet ve depremler konusunda ülkemizde güzel şeylerin yapıldığını belirten Doç. Dr. Şakir Şahin; "Biz elbette daha iyisini yapabilme gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Kütahya‘da meydana gelen depremde telefon ve internet kilitlendi. Bir panik havası yaşandı, buda görevlilerin görevlerini yapabilmelerini ve haberleşmeyi engelledi. Tabi zamanla bunlara alışacağız ve kentlerimizi daha güvenli hale getireceğiz" dedi.
Konuşmalardan sonra Vali Memduh Oğuz‘a katkılarından dolayı şükran belgesi verildi.