DATÇA`DA DEPREM DEPREM TÜRKİYENİN GERÇEĞİDİRGEÇMİŞTE YAŞANDIĞI GİBİ GELECEKTE DE YAŞANACAKTIR
DEPREM TÜRKİYE`NİN GERÇEĞİDİR, GEÇMİŞTE YAŞANDIĞI GİBİ GELECEKTE DE YAŞANACAKTIR.
Datça`da 20.12 2016 tarihinde yerel saat ile 09:03`da aletsel büyüklüğü 5.1 ve 37,97 km odak derinliği olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Deprem Datça ilçesi ve tüm kıyı kesimlerinde hissedilmiştir. Depremde can kaybı ve hasar olmamıştır.
Depremler ,Ülkemizin gerçeğidir ve kentlerimizin çok büyük bir kısmında etkin bir doğa olayıdır. Bu ve buna benzer yaşanacak daha büyük depremlerde afet zararlarının azaltılması, depremlerin felaketlere dönüşmemesi için mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir.
Mühendislik yapılarında hasar yapan depremin dinamik parametreleridir. Depreme dayanıklı yapıların üretilmesinde, insan yaşamı, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için olmazsa olmaz Jeofizik Mühendisliği hizmetleridir. yapı üretim ve denetim süreçleri mevzuatlarında değişiklikleri yapılarak, zemin etüt raporlarının standartlara uygun yapılmasının sağlanmasın ve denetimi için, tüm yapı denetim şirketlerinde ve tüm belediyelerde en az bir Jeofizik Mühendisi istihdamı zorunlu hale getirilmelidir.
Riskli alanlar imara açılmamalıdır. Bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalıdır. Niteliksiz yapı üretimi engellenmelidir. Yapı Denetim Yasası, İmar Yasası, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa ve ilgili diğer yasa ve yönetmelikler, TMMOB ve Odaların önerileri alınarak yeniden düzenlenmelidir.
4708 Sayılı Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği değiştirilmeli, yapı üretim sürecinden bitimine kadar önemli bir rol oynayan Jeofizik Mühendislerinin Teknik Müşavirlik Kuruluşu veya Yapı Denetim Kuruluşu ortağı olma zorunluluğu getirilmelidir.
6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği"nde, mevcut binaların değerlendirilmesi, riskli bina tespitleri ve güçlendirme çalışmalarında yapılacak tahribatsız incelemelerde, yapıyı tahrip etmeden inceleyen Jeofizik Mühendisliği çalışmalarından yararlanılmalı, Jeofizik Mühendisliği hizmetleri zorunlu hale getirilmelidir.
Kentsel değişim-dönüşüm projelerinde öncelik, afet riskinin yüksek olduğu yerlere ve göçecek binalara verilmelidir.
Bir doğa olayı olan depremlerin önlenemeyeceğini ancak alınacak bilimsel önlemler ve bilinçli eğitim ile en aza indirilebileceğini unutmamalıyız.
Saygılarımızla,
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası
XVI. Dönem Yönetim Kurulu