(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
<BR>MARMARA`DADEPREM DEPREM GERÇEĞİ VE JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ


MARMARA`DADEPREM DEPREM GERÇEĞİ VE JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ

DEPREM GERÇEĞİ VE JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ

Marmara Denizi`nde 25.06.2016 tarihinde yerel saat ile 08:40`da aletsel büyüklüğü 4.4 ve 7 km odak derinliği olan orta şiddette sığ bir deprem meydana gelmiştir. Deprem Yalova ili ile İstanbul ili ve ilçelerinde hissedilmiştir.

Depremin meydana geldiği lokasyon, Kuzey Anadolu Fay Zonu`nun Marmara Denizi`nden geçen kuzey kolu içerisinde yer almaktadır. Bilindiği gibi Kuzey Anadolu Fay Zonu` nun kuzey kolu İzmit Körfezi-Adalar açıklarından Marmara Denizi`nden geçerek Mürefte-Şarköy`e bağlanmakta ve oradan Saroz Körfezine uzanmaktadır.

Depremler ,Ülkemizin gerçeğidir ve kentlerimizin çok büyük bir kısmında etkin bir doğa olayıdır. Bu vesileyle; yapı üretim kalitesinde yüksek bir standartı sağlamak için, denetim mekanizmalarını etkili bir şekilde işletmek gerekir. Bu sebeple başta devlet olmak üzere, yerel yönetimlere, meslek odalarına, sivil toplum kuruluşlarına, mimar ve mühendislere çok büyük sorumluluk ve görevler düşmektedir. Bu sebeple; TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak sürekli söylemiş olduğumuz ve önemli gördüğümüz bazı hususları tekrarlamakta büyük fayda görmekteyiz.

•  Depreme dayanıklı yapı tasarımı için zemin etütlerinde mutlaka Jeofizik Mühendisliği Hizmetleri yer almalıdır.

• Riskli alanlar imara açılmamalıdır. Bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalıdır. Niteliksiz yapı üretimi engellenmelidir. Gerek sivil gerekse endüstriyel yapı üretim ve denetim sürecinde kamunun etkin rol alması için jeofizik mühendisi istihdamı olmazsa olmaz bir zorunluluktur.

Merkezi ve yerel idarelerde zemin etüt raporlarının standartlara uygun yapılmasının sağlanması ve denetimi için Jeofizik Mühendisi istihdamı arttırılmalıdır. Kamusal denetim etkinleştirilmelidir. Yerel idarelerde zemin etüt raporlarının kontrolü ve gerekli durumlarda yerinde denetimi amacıyla Jeofizik Mühendisi istihdamı zorunlu hale getirilmelidir. 

• Yapı Denetim Yasası, İmar Yasası, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa ve ilgili diğer yasa ve yönetmelikler, TMMOB ve Odaların önerileri alınarak yeniden düzenlenmelidir.

• 4708 Sayılı Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği değiştirilmeli, yapı üretim sürecinden bitimine kadar önemli bir rol oynayan Jeofizik Mühendislerinin Teknik Müşavirlik Kuruluşu veya Yapı Denetim Kuruluşu ortağı olma zorunluluğu getirilmelidir.

• 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği"nde, mevcut binaların değerlendirilmesi, riskli bina tespitleri ve güçlendirme çalışmalarında yapılacak tahribatsız incelemelerde Jeofizik Mühendisliği hizmetleri zorunlu hale getirilmelidir.

• 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. Maddesine eklenen 1ı) bendi ile rapor onay vizelerinin kaldırılarak Meslek Odalarının denetleme yetkisi yok edilmeye çalışılmaktadır. Bu düzenleme; mühendislik hizmetlerinin mesleki ve teknik esaslara ve ülke yararı doğrultusunda verilmesini engelleyici bir düzenlemedir. Kamu yararı açısından Odaların mesleki denetimini yok etmeyi hedefleyen bu değişikliğin düzeltilmesi gerekmektedir.

• Kentsel değişim-dönüşüm projelerinde öncelik, afet riskinin yüksek olduğu yerlere ve göçecek binalara verilmelidir.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak, bir doğa olayı olan depremlerin felekete dönüşmemesi için önerilerimizin dikkate alınması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

XVI. DÖNEM YÖNETİM KURULU 

Okunma Sayısı: 378