(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
<BR><BR>TPAO TARAFINDAN BATI KARADENİZ’DE
DOĞALGAZ KEŞFİ



TPAO TARAFINDAN BATI KARADENİZDE DOĞALGAZ KEŞFİ

TPAO TARAFINDAN BATI KARADENİZ`DE

DOĞALGAZ KEŞFİ

 

Batı Karadeniz baseni Sakarya bloğunda TUNA-1 kuyusunda 320 milyar m3 doğalgaz rezervi keşfi yapıldığı açıklanmıştır. Gerçek veriler bu keşif kuyusu tamamlanıp diğer tespit ve genişleme kuyularından sonra ortaya çıkacaktır.

TUNA-1 kuyusu; Türkiye`nin münhasır ekonomik bölgesinde olup, TPAO tarafından açılan kuyudur. Sondaj 3520 m. civarında olup test çalışmaları devam etmektedir. Hedef 4525 m.dir.

Dünyanın her yerinde, petrol ve doğal gaz araştırmaları; Jeofizik(Sismik-Gravite-Manyetik) çalışmalar ile başlar. Aranacak alanda 2 boyutlu, 3 boyutlu ve yüksek ayrımlı sismik çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar jeoloji verileriyle birlikte yorumlanarak sondaj yapılacak lokasyon belirlenir.

Sondaj çalışmalarının başladığı andan itibaren, jeofizik kuyu ölçümleri alınır. Jeofizik-Jeoloji ve Petrol Mühendislerince devamlı takibi yapılır.

TPAO dünyada uygulanan bilim ve tekniği uygulayarak, TUNA-1 kuyusunda böyle bir başarıyı yakalamıştır.

Bundan sonraki süreçte; yine 2 boyutlu, 3 boyutlu sismik ve yüksek ayrımlı sismik verilerden, şu ana kadarki elde edilen jeolojik ve jeofizik sondaj verilerinden de yararlanılarak birkaç tane daha kuyu açılması gerekir. Devamlı testler yapılması gerekir. Gerçek rezerv o zaman ortaya çıkacaktır. Umudumuz ve dileğimiz bu açıklanan rezervin çok daha üstünde bir rezerv yakalamamızdır.

TPAO`yu yürekten kutluyoruz:

TPAO`yu küçültme ve özelleştirme girişimlerinin olduğu dönemde ve birçok yetişmiş mühendisinin emekliye ayrılmış olmasına rağmen bu tür keşifleri yapabilmesi, TPAO`nun önemini bir daha ortaya koymuştur. TPAO`nun özelleştirmesi düşünülmeyip, yeni mühendisler istihdam edilip, mevcut mühendis ve teknik elemanlarla birlikte yetişmesi ve yetkin mühendis ve teknik elemanların çok daha elverişli koşullarda çalışması sağlanmalıdır.

TPAO` da bugün 100 yakın Jeofizik Mühendisi karada ve denizde petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına katkı koymaktalar.  

Bu sayının daha da artırılarak ileride sağlanacak başarılı çalışmaların ve keşiflerin altyapısının oluşturulması gerektiğini belirtmek isteriz.

Oruç Reis, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemilerinde ve Fatih, Yavuz sondaj gemilerinde diğer mühendislerle birlikte Jeofizik Mühendisleri başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedirler.

Türkiye`nin depremselliği, yerleşim alanlarının belirlenmesi, yer altı doğal zenginliklerinin ortaya çıkarılması gibi alanlarda başarılı çalışmalar yapan ve katkı koyan Jeofizik Mühendisleri, görülüyor ki enerji alanında da çok önemli katkılar sunmaktadır.

Tüm mühendislik disiplinleri ile birlikte çalışma başarıyı getirmektedir.

Bugün; Ülkemizde doğalgaz tüketiminin %97 gibi bir oranını dışarıdan temin edildiği düşünüldüğünde bu keşfin önemli olduğu görülmektedir.

Tuna-1 keşfinde emeği geçen, başta kurumda çalışan Jeofizik Mühendisi meslektaşlarımıza, Jeoloji Mühendislerine, Petrol Mühendislerine ve TPAO`nun tüm personeline teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla,

 

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası

XVII. Dönem Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 952