8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Dünya Kadınlar Günü; kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları mücadeleyi simgeleyen bir gündür. 8 Martlar; kadın sorunlarına çözüm önerilerinin bulunması, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi taleplerinin, dile getirildiği gündür.
Her türlü baskıya, şiddet ve ayrımcılığa karşı, yüzyıllar öncesinde başlayan bu mücadele, bugün hala devam etmektedir. Tüm dünyanın önemli sorunlarından biri, kadınların toplumsal alanda ikincilleştirilmesi, dışlanması ve şiddete uğramasıdır.
Anayasadaki "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." ifadesine karşın aile yaşamında ve çalışma hayatında kadınlar için hak ettikleri eşit koşullar sağlanamamıştır.
Kadınların iş hayatındaki eşitsizliğin yanı sıra, ev hayatında, toplumsal ve siyasal yaşamın her alanında eşitsizlikle karşı karşıyadır. Nüfusun yarısından fazlası kadın olmasına rağmen TBMMde, Yerel Yönetimlerde kadın temsil oranı çok düşüktür. TBMMde ve Yerel Yönetimlerde kadınların varlığı gerçekçi ve anlamlı bir hale getirilmelidir.
Her kadın gibi meslektaşlarımızda iş yaşamında var olabilme savaşı vermeye çalışmaktadır. Mesleğimizin uygulama alanları erkek egemenliğindedir. Kadın meslektaşlarımız işe girme noktasında bile ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaktadır. Halen iş ilanlarında "erkek mühendis aranıyor veya tercih edilir" yazısını görmek mümkündür.
Ülkemizde kadınlara yönelik yaşamsal sorunlar somut olarak çözüme kavuşmuş değildir. Kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Aile içi şiddet, kadın ve çocuklara yönelik şiddet önlenmelidir. Kadınların eşitlik ve adalet talepleri çözüme kavuşturulmalı, aile ve çalışma hayatında eşit koşullar sağlanmalıdır.
İnsan hakları evrensel bildirgesi ve Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarını tanımak ve geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek siyasal iktidarların sorumluluğundadır.
Atatürkün; Avrupa ülkelerinden bile yıllar önce seçme ve seçilme hakkı tanıdığı kadınlarımızın, emeğinin değersiz hale getirilmesi, kadının asıl görevinin ev ve çocuk bakımı olduğunun düşünülmesi ve iş yaşamında ayrımcılık yapılması elbette çok önemli bir sorundur. Ancak kadınlara aile içinde, işyerinde, okulda, sokakta, toplumsal yapının her alanında şiddet uygulanması ve her gün işlenen kadın cinayetleri kabul edilemez bir durumdur.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak; fabrikalarda, şantiyelerde, hastaneler de, ofiste, evde çalışıp katma değer üreten, hayatımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, ailenin ve toplumun temel taşı olan fedakâr emekçi kadınlarımızın, birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.
"Kadın Erkek Omuz Omuza Yaşamın Her Alanında", Kadın; Anadır, Kardeştir, Eştir.
Saygılarımızla,
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XV. DÖNEM YÖNETİM KURULU