BASINA VE KAMUOYUNA; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE İHTİYAÇ VAR
JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ; zeminden yapı araştırmalarına, petrolden doğalgaz aramalarına, jeotermalden maden aramalarına, yeraltı suyundan arkeolojik araştırmalara kadar, hayatın içinde olan tüm alanlarda hizmet üreten bir mühendislik dalıdır.
Yeni yerleşim alanlarının belirlenmesinde, şehir ve bölge planlarına esas imar projelerinde, baraj, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, havaalanı, liman gibi mühendislik yapılarının zemin ve temel etütlerinde; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE ihtiyaç var.
Dünyada ve ülkemizde temiz su kaynaklarına olan ihtiyaç giderek artmaktadır. Günümüzde olduğu gibi, gelecekte de suya olan ihtiyaç artacaktır. Yeraltı suyu kaynaklarının belirlenmesinde, yeraltı su kirliliğinin araştırılmasında; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE ihtiyaç var.
Enerjinin savaş nedeni olduğu, dünya ve ülkemizin enerji kriziyle boğuştuğu bir ortamda, jeotermal, petrol, doğalgaz, maden aramalarında; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE ihtiyaç var.
Dünyada üretim değeri 1,5 triyon ABD Doları değerinde, 10 milyar ton maden üretilmektedir. Bunun % 75‘i enerji hammaddeleri, % 10 metalik madenler, % 15‘i endüstriyel hammaddelere aittir. Başta kömür, petrol gibi enerji kaynakları ve metaller olmak üzere küresel bir ağdan ve tek merkezden yönetilmektedir. Ekonomiye katma değer yaratacak kaynakların halkın ve kamunun hizmetine sunmak üzere; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE ihtiyaç var.
Yenilenen Türkiye Diri Fay Haritası incelendiğinde, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerleşim alanlarının çoğunun diri fayların üzerinde ya da yakın çevresinde olduğu görülmektedir. Bu bölgelerdeki tüm mühendislik yapıların, projelendirildikleri alanların mühendislik sismolojisi özellikleri göz önünde bulundurularak inşa edilmesi hayati önem taşımaktadır. Ülkemizin deprem gerçeği göz önüne alınarak yasal düzenlemeler yapılmalı ve kamu kurum kuruluşlarının istihdam politikaları buna göre belirlenmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarına en son KPSS Merkezi atamasında 14 adet Jeofizik Mühendisi alımı yapılması, önümüzde duran 326 diri fay ile ne kadar orantılıdır. Depremlerin afete dönüşmeden, en az zararla atlatılması için; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE ihtiyaç var.
Deprem ve afet tehlikesi ile karşı karşıya olan ülkemizde, yeraltının dinamik parametreleri, taşıma gücü, yeraltı suyu varlığı, yeraltı yapısı, bölgesel deprem analizi, yer kırıklıkları, oturma, sıvılaşma ve yer kaymalarının boyutları gibi zeminin fizikî özelliklerini belirleyen çalışmalar yönünden, Belediyeler ve İl Özel İdarelerinde; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE ihtiyaç var.
Jeofizik Mühendisleri Odası‘na kayıtlı 5000 üyenin ve yaklaşık 12000 jeofizik mühendisinin %40‘dan fazlası işsizdir. Jeofizik mühendisliğinin denetim ve kontrol hizmetlerinin, başka meslek gruplarına yaptırılamaması için Kamuda; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE ihtiyaç var.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, ETİMADEN İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, UDH Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, BOTAŞ, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve daha birçok kurumda; JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNE ihtiyaç var.
JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNİN istihdamı hususunda; gerekli hassasiyetin gösterilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarında yeterli sayıda Jeofizik Mühendisi kadrosu açılması, yaşamın her alanında yer alan, hizmet üreten, halkının refahı, ülkesinin geleceği için ter döken tüm Jeofizik Mühendislerinin hakkıdır.
Basına ve Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XIV. DÖNEM YÖNETİM KURULU