(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU

AŞIRI YAĞIŞLAR FELAKETE DÖNÜŞTÜ

27.08.2010 tarihinde Türkiye‘nin en çok yağış alan illerinden Rize Göndoğdu‘da iki günlük yağışın ardından meydana gelen heyelanlar felakete dönüştü. 12 kişi hayatını kaybetti, iki kişi kayboldu, yedi kişi yaralandı. Karadeniz sahil yolu ulaşıma kapandı. Birçok ev oturulmaz hale geldi.

Türkiye‘nin en önemli sorunlarından biri olan altyapı eksiklikleri giderilmediğinden plansız ve çarpık yapılaşmalar, uygun olmayan yerleşim alanları, islah edilmeyen dere yatakları nedeniyle yağışlar can ve mal kayıplarına neden olan sel felaketlerine dönüşmektedir.

Afet ve depremde önemli konulardan biri, yerleşim alanlarının zemin özelliklerinin ve yeraltı yapısının tanınmasıdır. Yer seçimlerinde en önemli bilim dallarından birisi Jeofizik Mühendisliğidir.

Toprak kaymasında (heyelan) kayma düzleminin önceden belirlenmesi bu tür afetin oluşmasını önleme açısından son derece önemlidir. Özellikle Jeofizik çalışmalarından bir tanesi olan rezistivite çalışması kayma düzlemlerinin belirlenmesinde kullanılan en ekonomik ve en çabuk sonuç alınabilen bir yöntemdir.

Doğal afet risklerinin belirlenmesi amacı ile 19.08.2008 tarih ve 10337 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı‘nın (Afet İşleri Genel Müdürlüğü) yayınlamış olduğu Genelgenin ve yapılması gereken çalışmaların önemi bir kere daha doğa tarafından ispat edilmiştir. 12 vatandaşımızın can verdiği ve maddi kayba yol açan Rize Gündoğdu beldesinde meydana gelen aşırı yağış sonucu oluşan toprak kayması (heyelan) maalesef uygulamada yapılan yanlışlıklardan dolayı can ve mal kaybı ile sonuçlanmıştır. Afet riski yüksek olan bölgelerin detaylı olarak etütlerinin yapılması ve bu etütlerde Jeofizik çalışmalara yer verilmesi önemlidir.

Yaşananların bir daha yaşanmaması, ancak planlama ve uygulama sürecinde bilim ve mühendislik verilerine esas olan yaklaşımlarla mümkün olabilir. Bunun için Afet Tehlike Haritalarının hazırlanması gerekmektedir. Doğa olaylarının afete dönüşmemesi için merkezi ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz.

Ülkemizin yüksek derecede risk ülkesi olduğu sel, deprem ve benzeri doğal afetlerin olacağı gerçeği dikkate alınarak afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası ulusal strateji programı geliştirilmelidir.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak, sel felaketinde yaşamlarını kaybedenlere Allah‘tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz.

Afetler önlenemez, alınacak tedbirlerle zararları azaltılabilir

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XIII. DÖNEM YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 1213