AFET SİGORTALARI KANUNU YAYINLANMIŞ MESLEĞİMİZ KANUNDAKİ YERİNİ ALMIŞTIR
Bu Kanunla; binalarda deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanmasını teminen yaptırılacak zorunlu deprem sigortası ile sigorta şirketlerince teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminen sunulacak sigorta ve reasürans teminatlarına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Kanuna göre sunulacak sigorta ve reasürans teminatlar, Bakanlık nezdinde kurulan kamu tüzel kişiliğini haiz Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından verilecektir.
Kanunla, Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği için Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek adayların, inşaat, jeofizik, jeoloji mühendisliği veya dengi bölümlerinden mezun ve deprem konusunda en az yedi yıl deneyimli olmaları gerekmektedir.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu‘nun çalışma usul ve esasları ve teknik işleticinin yetki ve sorumlulukları Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanacak Yönetmelik ile belirlenecektir.
Kanunun 13. Maddesi ile deprem sigorta primlerinin tespitinde; binanın yüzölçümü, inşaat türü ve kalitesi, binanın üzerinde bulunduğu arazinin zemin özellikleri, deprem riski ve benzeri unsurların değerlendirileceği düzenlenmiştir.
Zorunlu deprem sigortasına ilişkin usul ve esasları ile sigorta genel şartları Müsteşarlık tarafından belirlenecektir.
Mesleğimiz Afet Sigortaları Kanunu‘na girmiştir. Bundan sonra konu ile ilgili Müsteşarlıkça çıkarılacak Yönetmeliklerde de Kanundaki yer almamız ve sigorta primlerinin tespitinde zemin özellikleri, deprem riski ve inşaat kalitesi açısından mesleğimizi ilgilendiren hususların olması nedeniyle Jeofizik Mühendisliği hakettiği yeri alacaktır.
Meslektaşlarımıza hayırlı olması dileğiyle.
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XIV. DÖNEM YÖNETİM KURULU