AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUNUN UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı.
2 Temmuz 2013 tarih ve 28695 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Değişiklik Yönetmeliği ile; Riskli yapıların tespiti başlık 6. Maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
"(1) Riskli Yapılar ... 6) 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu uyarınca, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarına büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar,
tarafından tespit edilir. Lisanslı kurum ve kuruluşlar herhangi bir alan ile sınırlı olmaksızın Ülke genelinde riskli yapı tespiti yapabilir." denilmiştir.
İlgili Yönetmeliğin "Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar"ı belirleyen ekinde; donatı tahmininin ve beton dayanımı belirlemek için kritik kat kolon ve perdelerinde tahribatsız yöntemlerin kullanılacağı belirtilmiştir. İlgili tanımla; Yapı Jeofiziğinin gerekliliği Yönetmelikte yeralmıştır.
"3.2.Betonarme Binalarda Donatı Tespiti ve Malzeme Özelliklerinin Belirlenmesi
3.2.1. Mevcut donatı düzenini belirlemek için kritik katta 6 adetten az olmamak üzere perde ve kolonların en az % 20‘sinde boyuna donatı türü, miktarı ve düzeni belirlenecektir. Bu işlem, seçilen perde ve kolonların en az yarısında kabuk betonu sıyrılarak yapılacaktır. Diğer yarısında donatı tahmini tahribatsız yöntemler kullanılarak ve elde edilen sonuçlara benzetilerek yapılabilir. Ayrıca, kabuk betonu sıyrılan perde ve kolonlarda enine donatı türü, çapı ile kolonların orta ve sarılma bölgelerinde enine donatı aralıkları ve detayları belirlenecektir.
3.2.4. Mevcut Beton Dayanımını belirlemek için kritik kat kolon ve perdelerinden en az 10 elemanda tahribatsız yöntemler kullanılacak ve en düşük sonucun alındığı 5 yerden beton numunesi alınacaktır. Kat alanı 400 m2 den fazla ise, 400 m2‘yi aşan her 80 m2 için beton numunesi bir adet arttırılacaktır. Numunelerden elde edilen ortalama beton dayanımının % 85‘i mevcut beton dayanımı olarak alınacaktır." denilmiştir.