(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU

ADANA MİLLETVEKİLİ SN TÜLAY HATİMOĞULLARI`NIN TBMM`NE VERDİĞİSORU ÖNERGESİ

 

2 Şubat‘ta Adana`da merkez üssü Kozan olan 4.4 şiddetinde bir deprem yaşandı. Uzmanların enerji depolanması olduğunu söylediği bölgede ve Türkiye genelinde olası deprem için hazırlıkları ve alınan önlemleri İçişleri Bakanlığı‘na sorduk.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI`NA

 

Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa`nın 98. ve TBMM İçtüzüğü`nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 08.02.2019

 

 

Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ

HDP Adana Milletvekili

 

2 Şubat 2019 tarihinde Adana`da merkez üssü Kozan olan bir deprem yaşanmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü`nü depremin büyüklüğünü 4.4 olarak açıklamıştır. Adana ve bazı ilçeleriyle Osmaniye ve Gaziantep‘te de hissedilen depremde, can kaybı ve herhangi bir maddi zarar yaşanmamıştır. 28 Ocak`ta yine Adana Tufanbeyli`de 3.6 şiddetinde deprem gerçekleşmiştir.

Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı İbrahim Aybirdi, "Son yılların en yoğun deprem hareketlerinin olacağı bölge, Doğu Akdeniz bölgesidir ve bu tüm ülkemizi etkileyecektir. Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay üçlü ekleminde ciddi bir enerji depolanması oluşmaktadır" şeklinde bölgeye dikkat çekmiştir. Depremle yaşamayı öğrenmenin zorunlu olduğunun altını çizerek, "Temel zemin etütlerin jeofizik uygulamalar olmazsa depreme dayanıklı bina yapma şansımız hiç olmaz. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde jeofizik uygulamalar zorunludur" şeklinde ifade etmiştir.

1 Mart 2018`de Ankara`da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)`nca düzenlenen Deprem Sempozyumu`nda dönemin Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye nüfusunun %27`sinin, binaların ise %26`sının deprem riski açısından tehlikede olduğunu aktarmıştır.

 

Bu Gerekçeyle;

 

1. Bakanlık olarak belirlediğiniz deprem riski altındaki iller hangileridir?

 

2. Nüfusun %27`sinin yaşamakta olduğu riskli bölgelerde Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir? Bölgede ve Adana kenti özelinde deprem konusunda AFAD`a bağlı Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP)`ın yaptığı çalışmalar nelerdir?

 

3. Deprem esnasında, tehlikeli binalardaki riski azaltmak için sağlaştırma ya da riskin çok daha fazla olduğu yerlerde yıkım çalışmaları ile ilgili AFAD`a bağlı Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP) çalışmaları nelerdir?

 

4. Adana`nın nüfusu ve deprem riski düşünüldüğünde, kentte kaç tane deprem toplanma alanı vardır? Bu alanlar yeterli midir?

 

5. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı`nın olası bir deprem için hazırlıkları nelerdir?

 

6. Adana`da riskli bina tespiti yapılmış mıdır? Yapıldıysa nasıl önlemler alınmıştır?

 

7. Zemin etütlerinde zorunlu olmasına rağmen jeofizik uygulamalara yer vermeyen belediyeler olduğu iddiası doğru mudur? Bu konuda belediyeler tarafınızca denetlenmekte midir?

Okunma Sayısı: 645