(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
”ZEMİN İNCELEMELERİ VE BÖLGEMİZ” KONULU PANEL

”ZEMİN İNCELEMELERİ VE BÖLGEMİZ” KONULU PANEL

Şube Başkanımız Rıdvan YANIK‘ın oturum başkanlığını yaptığı Panel de, Prof. Dr. Ahmet ERCAN, Prof. Dr.Semih TEZCAN, Prof.Dr.Kenan GELİŞLİ ve Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜNDOĞDU konuşmacı olarak katılmışlardır.

Panelde Şube Başkanımız Rıdvan YANIK,Genel Başkanımız Metin ALTAY ve Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu birer konuşma yapmıştır.

Rıdvan YANIK, konuşmasında,

"Ülkemizde meydana gelen doğal olaylar sonucundaki büyük can ve mal kayıplarının nedeni oluşan doğal kökenli olayın , büyüklüğü değil ,proje ve inşaat hatalarını yanı sıra zemin koşullarının yeterince araştırılamayışıdır Bazı meslek disiplinlerinin şovenizm duyguları ve rant hesaplarıyla jeofizik mesleğinin önünü kesme çalışmalarının aşılıp kırılması gerekir.Kim kimin alanına giriyor tartışması çok yavan ve çoktan aşılmış olması gereken,eskilerin tabiriyle nafile bir tartışmadır.Artık günümüzde hiçbir disiplinin kesin ve keskin sınırları yoktur. .Unutulmamalıdır ki;yer araştırması yapılmasındaki amaç;sağlam yerde sağlam yapı yapılmasıdır "Üzerine yapı yapılacak olan zeminin,statik ve dinamik yer bilgisini,yeraltı suyu v.b. gibi özelliklerin yapıya etkilerinin incelenmesi,yapının ekonomik ömrü boyunca maruz kalacağı dinamik etkilerin olasılıklarının saptanmasıdır. Amaç insan yaşamını güvence altına almaksa , üzerine yapı yapılacak olan zeminin özellikleri gelişmiş ülkelerde olduğu gibi en iyi şekilde araştırılmalıdır. Jeofizik Mühendisleri Odası olarak yaklaşımımız;Yer inceleme çalışmaları sürecinde üç uzmanlığın Jeofizik-Jeoloji ve geoteknik konusunda uzmanlaşmış İnşaat mühendislerinin birlikte çalışmasıdır.Çünkü,bu üç bilim dalının ürettikleri bilgiler birbirini bütünler biçimde olacaktır.Bu üç bilim dalı içerisinde bir bilim dalını kendisini öne çıkarma çabası,çağdışılılıktır,bilim dışılılıktır."demiştir.

Genel Başkanımız Metin ALTAY ise;

Türkiye‘nin yüzde 95‘lik bölümünün deprem ve afet tehlikesi altında olduğuna dikkat çekerek "Topraklarımızın yüzde 92‘si, nüfusumuzun ve büyük sanayi merkezlerimizin yüzde 95‘i deprem tehlikesi altındadır. Ülkemizde her 1,5 yılda bir orta şiddetli, her 3 yılda bir şiddetli ve her 35-40 yılda bir yıkıcı deprem meydana gelmektedir. Bu büyük depremleri ülkemiz insanları gelecekte de yaşayacaktır. Depremden korunmanın en önemli parametresi, zemini ve zemin özelliklerini saptamak ve bu zemin özelliklerine göre yapılaşmaya gitmek gerekir" Trabzon‘un isminin heyelan, sel ve kaya düşmesi gibi felaketlerle anılmasını istemediklerini kaydeden Metin ALTAY "Bu şirin şehrimizin doğası, turizmi, cana yakınlığı, misafirperverliği anılmasını ve bilinmesini istiyorsak önlemlerimizi alarak güvenli ve emniyetli önce can güvenliğini göz önüne alan yapılaşmaya önem verelim" ifadelerini kullandı.

Trabzon Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU ise;

"Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliklerinin ortaya çıkardığı sel baskınları, doğal afetler ve depremlerin jeofizik, jeoloji ve jeoteknik mühendisliklerine daha çok önem verilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Dünya ikliminin değişmesi küresel kuraklığın dünyanın gündemine gelmesi, bunun için çok büyük uluslar arası toplantıların yapılması, bu arada atmosferin değişmesine bağlı olarak ani basınç değişikliklerinin olması sel baskınlarına sebep olmaktadır. Sel ve su baskınları sadece yağışın çok olduğu Karadeniz Bölgesinde değil, ülkemiz genelinde de olması artık bu konuda jeofizik, jeoloji ve jeoteknik mühendisliğine ne kadar önem verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu anlamda ülke olarak bilimden daha çok yararlanmalıyız" şeklinde konuştu.

Daha sonra panele katılanlara birer plaket takdim edilmiştir.

Panele Şube yetki alanımızdaki illerden meslektaşlarımız,inşaat mühendisleri ve jeoloji mühendisleri katıldı.

Panel kapanış kokteyli ile sona ermiştir.

Okunma Sayısı: 897