(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları mücadelelerinde haklarını elde etmek için can verdikleri gündür. 8 Mart‘lar; kadın sorunlarına çözüm önerilerinin bulunması, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi taleplerinin, dile getirildiği gündür. 

26-27 Ağustos 1910 tarihlerinde Danimarka‘nın Kopenghan kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart‘ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi  oy birliği ile kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu‘nun 16 Aralık 1977 tarihli toplantısında 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

Türkiye‘de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nün kutlanması ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" adıyla olmuştur. 

Ülkemizde kadınlara yönelik yaşamsal sorunlar somut olarak çözüme kavuşmuş değildir. Kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Aile içi şiddet, kadın ve çocuklara yönelik şiddet önlenmelidir. Kadınların eşitlik ve adalet talepleri çözüme kavuşturulmalı, aile ve çalışma hayatında eşit koşullar sağlanmalıdır. 

İnsan hakları evrensel bildirgesi ve Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarını tanımak ve geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek siyasal iktidarların sorumluluğundadır. 

Anayasa‘daki "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din. Mezhep ve benzeri  sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." ifadesine karşın kadınların eşitlikçi olmadığı görülmektedir. Kamu kurumları başta olmak üzere personel alımlarında cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı açıktır. Kadınların iş hayatındaki eşitsizliğin yanı sıra, ev hayatında, toplumsal ve siyasal yaşamın her alanında eşitsizlikle karşı karşıyadır. Nüfusun yarısının kadın olmasına rağmen TBMM‘de kadınların temsil oranı yüzde 8.7 dir. Yerel Yönetimlerde ise kadın temsil oranı binde 5 dir. TMMOB‘de kadın milletvekili sayısı arttırılarak  siyasetteki varlığı gerçekçi ve anlamlı bir hale getirilmelidir. 

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak; fabrikalarda, şantiyelerde, hastahanelerde, ofiste, evde çalışıp katma değer üreten, hayatımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkatı karşılıksız veren, ailenin ve toplumun temel taşı olan fedakar emekçi kadınlarımızın, birlik, dayanışma ve mücedele günü olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nü kutluyoruz. 

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün söylediği gibi; 

Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtulaşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işlemiştir. Çift süren tarlayı eken, kağnısını ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış ortasında cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim...

 

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

XIV. DÖNEM YÖNETİM KURULU 

Okunma Sayısı: 646