8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
Emekçi kadınların ve jeofizik mühendisi kadın meslektaşlarımızın; "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü"nü kutluyoruz.
Birleşmiş Milletler 1977 yılında; kadınların sorunlarını, toplum yaşamındaki önemini daha iyi vurgulamak amacıyla 8 Mart gününü, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlama kararı almıştır.
Kadınların, sosyal ve çalışma yaşamındaki haklarına sahip çıkma yolunda verdiği savaşın temsili başlangıcı 8 Mart 1857 yılında ABD‘nin New York kentinde emekçi kadınların mücadelesi kabul edilebilir. Konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan 40.000 işçinin insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattığı grev, polisin saldırısıyla kanlı bitti. Saldırı sırasında çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.
Kadına yönelik şiddet, tüm dünyada en önemli sorunlardan biridir. Kadınlar ve erkekler yaşamımın her alanında eşit haklara sahip olmalıdır. Kadını özel hayatta eve hapseden, kamu alanından dışlayan, baskıcı, tutucu, çağdışı anlayışlar asla medeni olamazlar ve asla affedilemezler.
Kadın, her şeyden önce anadır. Çocuklarını besleyen, büyüten, güvenliğini ve geleceğini hazırlamaya çalışan bireydir. Ayrıca evde, tarlada, fabrikada, hastanede, okulda, büroda, arazide çalışıp üreten, ailesine, ülkesine katma değer yaratan bir emekçidir. Kadın, evinde ücretsiz çalışan, ev dışında ucuz emek gücü olarak görülen, sömürülen işçidir.
Mustafa Kemal Atatürk yaptığı bir konuşmada şöyle demiştir: "Bir sosyal topluluk, bir ulus, erkek ve kadın denilen iki tür insandan oluşur. Kabil midir ki, bir kitlenin parçasını geliştirelim, diğerine müsamaha edelim de kitlenin bütünü ilerleyebilmiş olsun? Mümkün müdür ki, bir insan topluluğunun yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer bölümü de gökyüzüne yükselebilsin? Şüphe yok, gelişmenin adımları, dediğim gibi, iki cins tarafından beraber, arkadaşça atılmalı ve gelişme ve yenilik alanında, birlikte, kesin bir tavır alınmalıdır. Ancak böyle olursa, inkılâp başarılı olacaktır."
Cumhuriyetin kazanımlarıyla, kadının toplum içindeki yerinde kısmen iyileşmeler olsa da, maalesef kadına karşı uygulanan toplumsal ve politik baskılar sonucunda; kadınlarımız eve hapsedilerek, toplumsal yaşamda etkisiz, üretme katkısı kısıtlanan, özgür bireyler konumundan uzak yaşam tarzları dayatılmaya çalışılmaktadır.
Politikada, sanatta, sporda, bilimde ve mühendislik alanlarında çok başarılı olan kadınlarımızın bu başarıları bazı kesimler tarafından görmezlikten gelinmektedir. Kadına şiddet ülkemizde her geçen gün artmakta olup, siyasal iktidarlar, politikacılar, bürokratlar ve yargı bu olaylara seyirci kalmaktadır. Toplumsal, yöresel baskıların ve çağdışı kalmış geleneklerin sonucunda töre cinayetlerinin önüne geçilememektedir. Çocuk yaşta evliliklere, yasalarla engeller getirilmeli, toplumsal tepki konmalıdır.
Jeofizik Mühendisi kadın meslektaşlarımızın sorunları ve yaşam koşulları diğer emekçi kadınlardan çok farkı değildir ve ayrı tutulamaz. Büroda veya zor arazi koşullarında çalışan kadın Jeofizik Mühendisleri, birçok zorlukla baş etmek için gayret gösteriyorlar.
"KADIN ERKEK OMUZ OMUZA YAŞAMIN HER ALANINDA" ilkesi çerçevesinde,
Jeofizik Mühendisleri Odası olarak tüm emekçi kadınlarımızın "Dünya Kadınlar Günü"nü kutluyoruz.
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XIV. DÖNEM YÖNETİM KURULU