8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
ABD‘nin New York Eyaleti‘nde 8 Mart 1857 tarihinde, daha iyi çalışma koşulları ve insanca yaşam talebiyle greve giden on binlerce dokuma işçisi kadına polis saldırmış ve 129 kadını fabrikaya kilitleyerek çıkan yangında hayatlarını kaybetmelerine sebep olmuştur. Clara Zetkin‘in 1910 yılında 2. Uluslararası Kadın Kongresi‘nde yaptığı öneriyle 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde 8 Mart Dünya Kadınlar günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü " adıyla kutlanmaya başlanmıştır. Dünyada ve Türkiye‘de bugün hala kadınlar ayrımcılığa, eşitsizliğe, sömürüye karşı eşit ücret, sosyal hak, adalet ve özgürlükleri için mücadele etmeye devam etmektedirler.
Anayasa‘daki "Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadesine karşın, aile yaşamı, çalışma hayatı ve yaşamın tüm alanlarında kadının konumuna bakıldığında hiç de eşit olmadığı görülmektedir.
Kadına yönelik şiddetin ve eşitsizliğin önlenmesinde yazılı ve görsel basına büyük görev düşmektedir.
Bugün kadınların, baskı ve ayrımcılığa karşı mücadele günüdür. Bu günün temeli, 1857 yılında ABD‘de, düşük ücretle, insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılan emekçi kadınlar tarafından atılmıştır.
Kadınlar, Dünya nüfusunun yarısını oluşturmasına rağmen, yaşamın bütün alanlarında, çalışma alanında istihdamda, karar alma mekanizmalarında, siyasette nüfus oranına göre temsil edilmemektedir. Kadınların yaşam içindeki temsil gücünün arttırılması gerekmektedir. Bugün dünyada kadınlar her türlü şiddete maruz kalmaktadır. Gerek ev içinde gerekse kamusal alanda kadına karşı şiddet ortadan kaldırılabilmiş değildir. Kadının yaşamın her alanında etkin olabilmesi için eksiklikler yasalar çerçevesinde çözümlenmeli ve hukuki düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Ülkelerin gelişmişlik seviyesi kadın-erkek eşitliğiyle ölçülür. Bu nedenle kadınlar, kamu alanında, parlamentoda, yerel yönetimlerde ve siyasi partilerin her biriminde etkin ve eşit duruma getirilmelidir.
Gerek eğitim ve gerek ekonomik özgürlükler konusunda kadınlarımızın durumu düşündürücüdür. Cinsel taciz ve aile içi şiddet konusunda kadınlar zayıf ve korumasız bir durumdadırlar. Kesinlikle herkesin kanun önünde eşitliği güvence altına alınmalı ve ayrımcılıktan hukuk sistemimiz arındırılmalıdır.
Yaşamımızın doğumdan ölüme her alanında, varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren ailenin ve toplumun temel taşı olan fedakar kadınlarımızın bu haklı mücadelesinde yanında yer alıyoruz.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak; kadınlarımızın, temel insan haklarının, çalışma haklarının, sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik haklarının güvenceye alındığı, ayrımcılığın şiddetin ve baskıların olmadığı bir yaşama kavuşmalarını diliyor, sağlık, mutluluk, esenlik dileklerimizle, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutluyoruz.
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XIII. DÖNEM YÖNETİM KURULU