(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
23 EKİM 2011 VAN DEPREMİNİN 7YILDÖNÜMÜ UNUTMADIKUNUTTURMAYACAĞIZ

23 EKİM 2011 VAN DEPREMİNİN 7YILDÖNÜMÜ UNUTMADIKUNUTTURMAYACAĞIZ

23 Ekim 2011 tarihinde 7.2 büyüklüğünde, merkez üssü Van ili Tabanlı köyünde ve kısa bir süre sonra 09 Kasım 2011 tarihinde, merkez üssü Van ili Edremit ilçesinde 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiştir.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından verilen bilgilere göre; Van ili Tabanlı köyünde meydana gelen depremde, 604 vatandaşımız, Van ili Edremit ilçesinde meydana gelen ikinci depremde ise 40 vatandaşımız hayatını yitirmiştir.

Van Depreminde, binaları yıkılan ve binaları ağır hasarlı afetzede sayısı 39804 , iş yerleri  ağır hasarlı  afetzede sayısı 3606 ve köylerde binaları ağır hasarlı  afetzede sayısı 9728 kişidir.

Ülkemiz dünyanın önemli deprem kuşaklarından birinde yer almaktadır. Meydana gelen depremler, çok sayıda can ve mal kaybına, büyük üzüntüler ve acılar yaşanmasına sebep olmaktadır. Depremlerin geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacağının kaçınılmaz bir doğa olayı olduğu dikkate alınarak, hazırlıklı olunması gerekmektedir.

Depremin etkilerini en aza indirmeye yönelik tedbirlerin bir an önce alınması ve hayata geçirilmesi, ülke ekonomisi yönünden olduğu kadar, can ve mal güvenliği açısından da büyük önem taşımaktadır.

Ancak; aradan geçen yıllar sonra, deprem zararını en aza indirecek tedbirlerin alınmaması, yapı üretim süreci, mevcut yapı stoku, kentleşme ve imar politikaları, afet sonrası planlamanın eksikliği 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 depreminden 12 sene sonra meydana gelen Van depreminde büyük mal ve can kaybı ile yüz yüze gelmemize  neden olmuştur.

06 Haziran 2018 tarih ve 30443 sayılı Resmi Gazetede, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, Haziran ayı başında TBMM tarafından çıkarılan İmar Barışı ile ilgili Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar tebliği yayımlanmıştır. Kaçak olarak yapılmış ve mühendislik hizmeti almamış olan binalara af getirilmiştir.

Bilimi ve tekniği esas alarak risk ve afet yönetimine ilişkin politika üretmek yerine,  Mühendislik hizmeti almadan kaçak olarak yapılan binalara  imar affı getiren, deprem güvenliğini yapı sahibinin kendi beyanına bırakan, halk sağlığını tehlikeye atan, dere yataklarını yapılaşmaya açan, Odaların mesleki denetim hakkını elinden alan anlayış değişmedikçe deprem acıları yaşanmaya devam edecektir.

Bir doğa olayı olan deprem; mühendislik verilerinden yoksun imar planları, düşük standartlarda ve mühendislik hizmeti almamış yapı üretimi, bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, ve plansız kentleşme sonucu sosyal ve ekonomik yıkımlara dönüşmektedir. Zemin özellikleri ilgili mühendislik dalları tarafından araştırılmamış deprem yönetmeliğine uymayan yapılar, kalitesiz yapı malzemesi ve denetimsizlik depremlerde meydana gelen hasarın en önemli nedenleridir.

Deprem yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsan, saniyeler süren bir doğa olayıdır. Bu doğal sürecin oluşumu önlenemez ve engellenemez. Ancak alınacak gerekli önlemlerle can ve mal kayıpları azaltılabilir. Bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesi engellenebilir.

Yaşadığımız depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

23.10.2018  

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

XVII. DÖNEM YÖNETİM KURULU 

Okunma Sayısı: 188