23 EKİM 2011 VAN DEPREMİNİN 11 YILDÖNÜMÜ
23 Ekim 2011 tarihinde Van Merkeze bağlı Tabanlı köyü merkez üssü olmak üzere büyük bir deprem meydana gelmiştir. Şehirde geniş çapta hasara yol açan depremin aletsel büyüklüğü 7.1 (Mw) olarak ölçülmüştür. Tüm Türkiye bu depremin yaralarını sarmak için seferber olmuşken bu kez de 9 Kasım 2011 tarihinde Van Merkez`e 16 kilometre uzaklıktaki Edremit ilçesinde, aletsel büyüklüğü 5.7 (Mw) olan yeni bir deprem meydana gelmiştir. Her iki deprem de Doğu Anadolu Bölgesinin genelinde hissedilmiş ve büyük tedirginliğe yol açmıştır. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1.966 vatandaşımız yaralanmış, 252 vatandaşımız ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştır.
Aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer alan ülkemizde, geçmişte yaşandığı gibi, gelecekte de değişik büyüklüklerde depremler yaşanmaya devam edecek ve insanlarımıza sağlıklı ve güvenilir bir çevrede yaşama hakkı" sağlanmadıkça deprem ve doğa olaylarının yol açtığı yıkımlar ve felaketler kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle depremleri unutmayacağız ve deprem tehlikesini gündemde tutmaktan vazgeçmeyeceğiz.
Depremlerden ve diğer bütün afetlerden korunma hakkı, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkı en temel insan hakkıdır. Aktif deprem kuşağında bulunan ve deprem riski altında yaşayan ülkemizde; yasa dışı yapılanmanın önüne geçilmeli, bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalı, niteliksiz yapı üretimi engellenmelidir. İmar planına altlık teşkil edecek Jeofizik-Jeoteknik etütler yapılmadan yeni yerleşim alanları belirlenmemelidir. Parsel ve ada bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir.
Jeofizik zemin ve temel etüt raporlarının kontrolü ve gerekli durumlarda yerinde kontrolü/takibi için her belediyede en az bir jeofizik Mühendisi istihdam edilmelidir.
Depremlerden daha az etkilenmek için, güvensiz, hasarlı ve riskli binalar bir an önce tespit edilerek güçlendirilmeli veya yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Riskli binaların taranıp tespit edilmesinde, yapıya hasar vermeden binanın dayanıklılığını inceleyen Jeofizik Mühendisliği yöntemlerinden yararlanılmalıdır.
Jeofizik Mühendisleri; elektronik cihazlar kullanarak yapıya hiçbir zarar vermeden yapı görüntülerini çıkarmakta ve bu görüntüleri yorumlayarak yapı hakkında bilgi vermektedir.
Deprem hasar, zarar, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesinin tek yolu, mühendis, mimar ve şehir plancılarının ortak katkı ve gayretleriyle depreme dayanıklı yerleşim alanlarının tespit edilmesi ve güvenli yapıların üretilmesidir.
Depremleri unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.
Yaşadığımız depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.
23.10.2019
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
19. DÖNEM YÖNETİM KURULU