22 EYLÜL 2011 ERZİNCANKEMAH DEPREMİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Deprem Dairesi verilerine göre 22/09/2011 günü, saat 06:22‘de M: 5.4 büyüklüğünde Erzincan-Kemah merkezli orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Ana şoktan sonra artçı depremler devam etmektedir.
Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremler Erzincan güneyinde yer alan KD-GB doğrultulu doğrultu atımlı Ovacık Fay Zonu‘ndan kaynaklanmaktadır.
Bilindiği gibi Erzincan genelinde hem can hem de mal kayıplarına neden olan daha öncede birçok büyük depremler meydana gelmiştir. Bunlardan en yakın olanı 1992 Erzincan Depremi (M= 6.8) halen hatırlamaktayız ve 1939 M= 7.9 Erzincan depremi son yüzyılda ülkemizde meydana gelen en yıkıcı deprem olup ülkenin %5 in de hasar yapmış %20 sini etkilemiş bir depremdir. Bölgenin çok kırıklı oluşundan bu tür depremlerin olması normaldir. Depremlerde meydana gelen hasarlar depremin büyüklüğünden çok, bilinçsiz arazi kullanımından ve bilinçsiz yapılanmadan kaynaklanmaktadır.
Mevcut ve olası yerleşim alanlarında deprem ve diğer afet zararlarını en aza indirgemek ve uygun arazi kullanımını sağlamak amacıyla, bölgesel olarak mikrobölgeleme etütleri mutlaka yapılmalı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl müdürlüğünce onaylanacak olan jeolojik ve jeoteknik etüt rapor çalışmaları ise yüzeysel olarak değil , mutlaka bölgenin de 1. ve 2. deprem bölgeleri kuşağında yer aldığı düşünülerek, detaylı olarak, uygun formatta (Format-3) hazırlanması gerekmektedir.
Yapı ruhsatı eki olan statik projelerin hazırlanmasına esas zemin etüt (jeoteknik etüt) raporları Belediyeler tarafından onaylanmakta ve yine Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre, yerin dinamik esneklik dirençleri, dayanımı, taşıma gücü, yer altı suyu varlığı, yer altı yapısı, deprem bölgelemesi, yer kırıklarının hareketleri, oturma, sıvılaşma ve yer kaymalarının boyutları gibi fiziki özelliklerini belirleyen çalışmalar yönünde Jeofizik Mühendislerince hazırlanacağı belirtilmektedir. Bütün bunlara rağmen deprem afetinden dolayı birçok can ve mal kaybı yaşamış olan Erzincan‘da kanun ve yönetmeliklere uyulmamakta ve jeofizik çalışmalar olmadan yani bir deprem anında zeminin nasıl davranacağını bilmeden yapılarımızı yapmaktayız.
Depremle iç içe yaşayan ülkemizde; İmar Planlarına altlık teşkil eden jeolojik-jeofizik-jeoteknik etütler yapılmadan yeni yerleşim alanları belirlenmemeli, parsel ve ada bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir. Tüm Belediyelerde Jeofizik çalışmaların yapılmamış zemin etüt raporları kabul edilmemelidir.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak ilgilileri bir kez daha uyarıyoruz... DEPREM ÖLDÜRMEZ, BİNA ÖLDÜRÜR... Bu gerçeği bilerek depreme dayanıklı yapı tasarımı için gerekli dinamik parametrelerin yönetmelikler gereği jeofizik mühendisleri tarafından yapılması gerekmektedir. Erzincan ilimizde de biran önce bu çalışmalar yapılmak zorundadır.
Depremde yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.
DEPREMLER ÖNLENEMEZ ANCAK ALINACAK TEDBİRLERLE ZARARI AZALTILABİLİR.
Saygılarımızla
22.09.2011
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası
XIII. Dönem Yönetim Kurulu