08 MART 2013 TARİHİNDE8220;8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” KAPSAMINDA SAMSUN İKK OLARAK BASIN AÇIKLAMASI YAPILMIŞTIR
BASINA VE KOMUOYUNA
8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret talepleriyle 1857 yılında, adalet, barış ve eşitlik için başlattıkları uzun soluklu mücadelelerinin simgesi olan, hakları uğruna can verdikleri gündür.
Günümüzde 8 Mart‘lar, kadın sorunlarına çözüm önerilerinin, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin; bir kez daha dile getirildiği gündür.
Kadınlar, Dünya nüfusunun % 50 sini, yeryüzündeki toplam işgücünün üçte ikisini oluşturmaktadır. Ancak, kadınlar dünya gelirinin % l0 unu almakta ve dünyanın tüm mal varlığının % 1 ine sahip bulunmaktadır.
Fakat ne yazık ki yaşamın her alanında var olan kadınlar, istihdamda, karar alma mekanizmalarında ve politikada nüfus oranında temsil edilmemektedir.
Anayasa da ‘‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, dini, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetmeksizin kanun önünde eşittir‘‘ İfadesi bulunmasına karşın yasal düzenlemeler yeterli değildir.
Dünya genelinde ve ülkemizde kadınların yaşadıkları sorunlara baktığımızda hiç de iyimser görüntülerle karşılaşmıyoruz.
Ülkemizde Okur yazar olmayan yaklaşık 7.5 milyon nüfusun 6 milyonunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor.
Her 4 kadından biri okuma yazma bilmiyor, kadınların sadece yüzde 3.9‘u yüksek okul mezunu.
Nüfusun yarısı kadın olmasına karşın TBMM‘de kadınların temsil oranı yüzde 8.7, yerel yönetimlerde kadın temsil oranı ise binde 5.
Kadınların geliri, erkeklerin gelirinden yüzde 40 daha az.
Kadınlara yönelik şiddetin en temel nedenlerinden biri toplumda yaygın olarak kabul gören ahlâk ve namus anlayışıdır.
Tarımda uygulanan ekonomik politikalar nedeniyle tarımsal üretimde çalışan 3 milyondan fazla kadın, yakın bir gelecekte işsizlik ve gelir kaybı olgusuyla karşı karşıya kalacaktır.
Şiddete uğrayan kadınlar için başvuru ve sığınma evlerinin sayısı artırılmalı, ücretsiz danışmanlık, psikolojik ve tıbbi destek ve yasal yardım yapılmalıdır.
Bugün ülkemizde tırmanan işsizliğin, yoksulluğun, şiddetin ve bunların doğal sonucu olarak kadın erkek eşitliğinin sağlanamamasının sorumluluğu, öncelikle yönetenler ve onların izlediği gerici politikalardadır.
Üretilen gerici politikaların, ileriyi ön görme şansı yoktur.
Bizler, bu ülkenin topraklarında yaşayan kadınlar olarak; kazandığımız Cumhuriyet devrimlerine sonuna kadar sahip çıkacak ve onları daha da ileri taşıyarak mücadelemize devam edeceğiz.
TMMOB
SAMSUN İL KOORDİNASYON KURULU
KADIN KOMİSYONU