(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
ÇANAKKALE`DE DEPREM

ÇANAKKALE`DE DEPREM

Çanakkale-Ayvacık`ta 06.02 2017 tarihinde  yerel saat ile 06:51`de aletsel büyüklüğü 5.3 ve 14,16 km odak derinliği olan orta şiddette bir deprem meydana geldi. Deprem, Akdeniz ve Ege Bölgesi kıyı şeridi ile Marmara Bölgesi`nde İstanbul da dahil birçok il ve ilçede de hissedildi. Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesindeki 5,3 şiddetindeki deprem, bazı köylerde çok sayıda evin yıkılmasına ve onlarca koyunun telef olmasına yol açtı. Can kaybı olmadı.

DEPREM TÜRKİYE`NİN GERÇEĞİDİR, GEÇMİŞTE YAŞANDIĞI GİBİ GELECEKTE DE YAŞANACAKTIR.

Depremler ,Ülkemizin gerçeğidir ve kentlerimizin çok büyük bir kısmında etkin bir doğa olayıdır. Depremler önlenemez ancak alınacak tedbirlerle zararları en aza indirilebilir.

Zemin etüt raporları standartlara uygun yapılmadır. Riskli alanlar imara açılmamalıdır. Bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalıdır. Niteliksiz yapı üretimi engellenmelidir.   İmar planına altlık teşkil edecek jeolojik-jeofizik-jeoteknik etütler yapılmadan yeni yerleşim yerleri belirlenmemeli ada ve parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir.Yapı Denetim Yasası, İmar Yasası, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa ve ilgili diğer yasa ve yönetmelikler, TMMOB ve Odaların önerileri alınarak yeniden düzenlenmelidir.

Sağlıklı güvenli yaşanabilir kentler için; zeminin özelliklerinin ve yer altı yapısının iyi bilinmesi gerekmektedir. Zemin özelliklerinin belirlenmesinde en önemli bilim dallarından birisi Jeofizik Mühendisliğidir. Binayı yıkan depremin dinamik parametreleridir. Zeminin dinamik özellikleri Jeofizik Mühendisleri tarafından hesaplanmaktadır. Bu nedenle, depreme dayanıklı yapı üretimi için, zemin etütlerinde mutlaka Jeofizik Mühendisliği çalışmaları olmalıdır.

6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği"nde, mevcut binaların değerlendirilmesi, riskli bina tespitleri ve güçlendirme çalışmalarında yapılacak tahribatsız incelemelerde, yapıyı tahrip etmeden inceleyen Jeofizik Mühendisliği çalışmalarından yararlanılmalı, Jeofizik Mühendisliği hizmetleri zorunlu hale getirilmelidir.

Kentsel değişim-dönüşüm projelerinde öncelik, afet riskinin yüksek olduğu yerlere ve göçecek binalara verilmelidir.

Bir doğa olayı olan depremlerin önlenemeyeceğini ancak alınacak bilimsel önlemler ve bilinçli eğitim ile en aza indirilebileceğini unutmamalıyız.

Saygılarımızla,

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası

 

XVI. Dönem Yönetim Kurulu 

Okunma Sayısı: 366