(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
<BR>24 MAYIS 2014 EGEMARMARA DEPREMİ


24 MAYIS 2014 EGEMARMARA DEPREMİ

24 MAYIS 2014 EGE-MARMARA DEPREMİ              

24 Mayıs 2014 Cumartesi günü Ege Denizi‘nde Çanakkale‘nin 90 km. açıklarında Mw= 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Başta İstanbul olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerinin büyük bir bölümünde şiddetli olarak hissedilmiştir.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD)  alınan verilere göre; saat 12:25‘de meydana gelen, merkez üssü Ege Denizi Çanakkalenin 90 km. açıkları olan depremin büyüklüğü Mw= 6.5, şiddeti 7 ve derinliği 25.02 km. olarak gerçekleşmiştir. Deprem 40 sn. Sürmüştür. Deprem sonrası büyüklükleri 2.3 ile 5.3 arasında değişen 70 artçı şok yaşanmıştır.

Depreme en yakın yerleşim yeri Çanakkale‘nin Gökçeada ilçesi Uğurlu Köyü‘dür ve merkez üsse uzaklığı 34.71 km. dir.

Depremin Kuzey Anadolu Fay zonunun Ege denizi içerisindeki kısmında meydana geldiği anlaşılmaktadır. Orta büyüklükte münferit bir depremdir. Ege ve Marmara‘da meydana gelen bu depremın beklenen Marmara Depremi ile ilgisi bulunmamaktadır.

İlk alınan bilgilere göre; depremde 267 kişi yaralanmıştır. Can ve mal kaybının olmaması sevindirici bir haberdir. Deprem unutulduğu bir anda yine kendini hatırlatmıştır. Depremle iç içe yaşamak zorunda olan ülkemizde, depremler bundan önce olduğu gibi bundan sonrada gündemimizde olmaya devam edecektir.

Depremde ve afette en önemli konulardan biri, zeminin özelliklerinin ve Yeraltı yapısının iyi bilinmesidir. Yapılaşmalarda tüm ilgili mühendislik disiplinlerinin birlikte çalışması önem arz etmektedir. Zemin özelliklerinin belirlenmesinde en önemli bilim dallarından birisi Jeofizik Mühendisliğidir. İmara esas ve parsel bazlı zemin etütlerinde mutlaka jeofizik çalşmalar yapılmalıdır. Zemin ve Yeraltı yapısının özellikleri tanımlanmadan yerleşim yerleri belirlenmemelidir. Depremde acı ve felaketlerle karşılaşmamak için zemin özelliklerine uygun deprem dayanıklı yapılar inşa edilmelidir.

Bir doğa olayı olan depremlerin önlenemeyeceğini ancak alınacak bilimsel  önlemler  ve bilinçli eğitim ile her türlü zararın en aza indirilebileceğini unutmamalıyız.

Depremden sonra artçı sarsıntıların olacağı göz önüne alınarak can ve mal güvenliği açısından hasarlı binalara girilmemelidir.

Devletin bir an önce vatandaşlarımızın yaralarını sarmalarını bekliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Saygılarımızla,

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası

XV. Dönem Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 1304