(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
7. BALKAN JEOFİZİK BİRLİĞİ KONGRE VE SERGİSİ

7. BALKAN JEOFİZİK BİRLİĞİ KONGRE VE SERGİSİ

Balkan Jeofizikçiler Birliği (Balkan GeophysicalSociety-BGS)", altı Balkan Ülkesi (Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya ve Yugoslavya) tarafından 1993 yılında kurulan bir topluluktur. Kar amacı gütmeyen bu topluluk, Balkan Ülkelerindeki Jeofizikçiler arasında ilişkileri güçlendirmek, ortak kongre, çalıştay, kurs, proje vb. bilimsel aktiviteleri yapmak amacıyla kurulmuştur. Bu topluluğa 2002 yılında Macaristan da katılmıştır.

Odamızın kurucusu olduğu "Balkan Jeofizikçiler Birliği" bu yıl 7-10 Ekim 2013 tarihleri arasında Arnavutluk-Tiran‘da yedinci kongresini başarıyla tamamlamıştır. Kongrede, 337 yazar tarafından hazırlanan 58 sözlü ve 55 poster olmak üzere toplam 113 bildiri sunulmuştur.  Önceki altı kongrede olduğu gibi, bu kongrede de en çok bildirisi olan ülkelerden birisi Türkiye olmuştur.  Kongre` ye ülkemizden yaklaşık 28 bilim insanı katılmış ve 28 bildiri (13 sözlü ve 15 poster) sunmuştur.  Odamız maalesef bu yıl Türkiye` den katılan bilim insanlarına maddi destekte bulunamamıştır. Ancak, organizasyon kurulu ile temasa geçilerek 8 delegenin kayıt ücretinin indirimli olmasını ve yaklaşık 10 meslektaşımızın da öğrenci delege olarak kayıt edilmelerini sağlamıştır.

Kongre` ye odamızı temsilen Yönetim Kurulu başkanı Şevket Demirbaş ve üye M. Emin Candansayar katılmışlardır. Geleneksel olarak kongre açılışını kurucu üye başkanları yapmaktadır. Odamız başkanı da bu açılışta bir konuşma yapmıştır. Ayrıca kongrenin son günü, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Macaristan` ın Jeofizik Birlik temsilcilerinin katıldığı konsey toplantısı yapılmıştır. Odamızı temsilen katıldığımız bu toplantıda, bir sonraki kongrenin Yunanistan` ın Girit adasında yapılmasına karar verilmiştir. Geleneksel olarak BGS yönetimi her 3 yılda kurucu üye ülkeler arasında değişmektedir. Önümüzdeki dönem yönetimi Yunanistan olmuştur. Yunanistan` dan sonra BGS yönetimi 1999 yılından sonra ikinci kez Türkiye‘ye geçecektir.  Ayrıca toplantıda Priştina ve Kosova, Arnavutluk üyeliği altında iki alt bölüm olarak BGS üyeliğine kabul edilmiştir.  Ancak sadece Arnavutluğun tek oyu olabilecektir. "Journal of Balkan GeophysicalSociety" isimli periyodik dergi editörü Antonis Vafidis, dergiye yeterli makalenin gelmediğinden şikâyetçi olmuştur. Odamız başkanı da, yeterli sayıda makale olduğunda derginin yeni sayısını, Türkiye olarak basabileceğimizi belirtilmiştir.

 

Okunma Sayısı: 369